Külföld

Ukrán ágyúzásban sebesült meg a Donyeckben szülinapozó volt orosz űrvezér

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 22. 13:49

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség volt vezérigazgatója egy biztonságosnak hitt donyecki szállodában tartózkodott a helyi kormányfővel.

Két ember életét vesztette, és mások mellett Dmitrij Rogozin volt orosz miniszterelnök-helyettes, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség volt vezérigazgatója, valamint Vitalij Hocenko, a „Donyecki Népköztársaság” kormányfője is megsebesült, amikor ukrán tüzérségi támadás ért egy donyecki szállodát, közölték csütörtökön orosz hírügynökségek.

Rogozin, aki Cári Farkasok elnevezéssel katonai tanácsadó csoportot alapított az elcsatolt szakadár köztársaságok fegyveres alakulatainak haditechnikai támogatására, a Telegram-csatornáján azt írta, hogy egy szűkkörű tanácskozáson vett részt a szállodában, amelyet a nyolc éve tartó Donyec-medencei konfliktus során egyszer sem ért támadás. Megállapítása szerint valaki kiszivárogtatta az információt az eseményről, mire 120 vagy 155 milliméteres ágyúkból lőni kezdték a létesítményt.

Rogozin közölte, hogy műteni fogják egy, a jobb lapockája fölé fúródott háromszor négy milliméteres fémszilánk miatt. A volt Roszkoszmosz-vezér egy, a Kommerszant című lapnak név nélkül nyilatkozó asszisztense azt mondta, hogy az orvosok szerint a repeszt egyelőre nem lehet eltávolítani. Az informátor szerint Rogozin, akinek állapota stabil, nem kívánja, hogy Oroszország más régióiba evakuálják, amíg a többi sebesült állapota nem stabilizálódik.


A Rosszija 24 hírtelevízió helyszíni jelentése szerint Rogozin az 59. születésnapját ünnepelte a szálloda éttermében, amikor a létesítményt öt célzott belövés érte, röviddel Hocenko érkezése után, feltehetően amerikai M777-es tarackból. A Rosszija 1 tévécsatornán saját politikai talkshow-t vezető Vlagyimir Szolovjov a szerda éjszakai adásban úgy vélekedett, hogy egy bekapcsolva hagyott moszkvai mobiltelefon vezethette célra a lövedékeket. A RIA Novosztyi hírügynökség azt írta, hogy az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) feltételezése szerint a csapást francia CAESAR tarackkal hajtották végre.

Dmitrij Rogozin 2011-2018 között miniszterelnök-helyettesként felügyelte az orosz hadiipari komplexumot. A Roszkoszmosz állami űripari vállalat élén 2022 júliusáig állt. Novemberben jelentette be, hogy ő a vezetője a Cári Farkasoknak. A csoport neve a TASZSZ szerint a Jugoszláviában harcoló orosz önkéntes alakulatokra vezethető vissza. Maga Rogozin a szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságban harcolt önkéntesként.

#Külföld#orosz-ukrán háború#dmitrij rogozin#roszkozmosz

Címlapról ajánljuk