Külföld

Skóciában és Spanyolországban is sokkal könnyebb lesz a transzneműek élete

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 22. 18:39

Mindkét országban orvosi diagnózis nélkül is megváltoztathatják ezután hivatalosan bejegyzett nemüket azok, akik a másik nemhez tartozónak vallják magukat.

Nagy többséggel elfogadta a skót parlament csütörtökön azt a törvénymódosítást, amely megkönnyíti a nemi önazonosság megváltoztatását, írja az MTI. A jogszabály várhatóan jövőre lép érvénybe.

A legnagyobb horderejű módosítás az, hogy a kérelmezőknek a törvény életbe lépése után nem kell orvosi igazolással alátámasztaniuk kérelmüket, hogy a továbbiakban születéskor bejegyzett nemüktől eltérő neműként kívánják bejegyeztetni magukat.

A jelenleg érvényes szabályozás értelmében a kérelmezőknek két, egymástól független orvosi jelentést is be kell nyújtaniuk a hatóságoknak. Az egyiknek azt kell tartalmaznia, hogy a kérelmező alávetette-e magát bármilyen sebészeti vagy másféle kezelésnek külső nemi jellemzői megváltoztatására, míg a másiknak, hogy a kérelmező legalább két éve választott nemének megfelelő életmódot folytat. Mindemellett esküt is kell tenni arra, hogy az illető további egész életében megtartja választott és jogilag megváltoztatott nemét.

Az edinburghi parlamentben 86-39 arányban csütörtökön elfogadott új törvény mindezeket a megkötéseket eltörli Skócia területén, emellett 18 évről 16 évre módosítja azt az alsó életkori határt, amely felett a nemi önazonosság jogilag megváltoztatható. Ugyancsak jelentős módosítás, hogy a jövőben a kérelmezők jogi procedúra nélkül visszatérhetnek korábbi nemükhöz.

A törvénymódosítási tervezet előkészítési időszaka nem volt vitamentes. Komoly feltűnéstkeltett, amikor J. K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam Skóciában élő szerzője nyilvánosan kifogást emelt a törvénymódosítás ellen. A konzervatív párti brit kormány kilátásba helyezte, hogy bírósági úton megtámadja a skóciai törvénymódosítást. 

A Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette skót kormány szerint a nemi önazonosság hivatalos megváltoztatásának megkönnyítésére azért volt szükség, mert a jelenlegi eljárás a magánéleti jogok szempontjából túlságosan sértő és lelkileg felkavaró a kérelmezők számára.

Spanyol nyitás

A spanyol parlament is törvényt fogadott el csütörtökön a nemi identitás megváltoztatásának könnyítéséről. 

Az új szabályozás lehetővé teszi például a 16 évesnél idősebbeknek, hogy orvosi diagnózis nélkül megváltoztathassák hivatalosan bejegyzett nemüket. Az érintetteknek mindeddig több orvos által jóváhagyott diagnózisra volt szükségük ahhoz, hogy megváltoztassák nemüket. Néhány esetben bizonyítaniuk kellett azt is, hogy legalább két éve a sajátjuknak gondolt nemi identitással élnek, esetleg azt, hogy korábban hormonkezelésen estek át. 

A jogszabály megtiltja az olyan terápiákat, melyek célja a szexuális orientáció vagy a nemi identitás megváltoztatásának megakadályozása, emellett pénzbírság és egyéb büntetések kiszabását teszi lehetővé azokra, akik bármilyen módon támadják az LMBTQ-közösséghez tartozókat.

Az új törvény érvényteleníti azt a korábbi rendelkezést is, amely nem tette lehetővé a leszbikus párok számára, hogy mindkettejüket regisztrálják gyermekeik gondviselőjeként.

A kormánykoalícióban is helyet foglaló Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali párt által támogatott törvényjavaslat elfogadását másfél évnyi parlamenti vita előzte meg. Ahhoz azonban, hogy jogerős legyen, még a törvényhozás felsőházának is el kell fogadnia, ami várhatóan még az idén megtörténik.

Nyitókép: Manaure Quintero/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#transzneműség#skócia#spanyolország#lmbtqi#törvény

Címlapról ajánljuk