Külföld

Az orosz anarchisták meghekkelik, Putyin médiája megírja, a magyar kormányközeli sajtó címlapra teszi

Mohos MátéMohos Máté

2022. december 14. 16:22

Így is lehet informálódni a háborúról.

Többször is megesett már, hogy a magyar kormányközeli média publikációi orosz állami forrásokból vett át többé-kevésbé hiteles információkat az orosz-ukrán háborúról.

Az Origo a háború kezdete óta külön „RENDKÍVÜLI” sávban tudósít a háborús eseményekről, legtöbbször kattintásvadász címekkel. Most épp arról adnak hírt: „Súlyos hazugságon kapták az ukránokat”.

A „súlyos hazugság” lényege az, hogy állítólag 35 382 halott katonát tartanak számon eltűntként az ukránok, hogy papíron csökkentsék a veszteséget. 

Maga a hír akár igaz is lehet, hiszen azt már a háború első napjai óta tudni, hogy a veszteségekről egyik fél sem pontosan és teljesen őszintén számol be a hivatalos statisztikákban.

Ami már érdekesebb, hogy jutott el az információ a számos vidéki lapot is tömörítő Mediaworks publikációjához. Az információt ugyanis az Anarchist Kombatant nevű orosz hekkercsoport szerezte, akik állítják, hogy feltörték az ukrán fegyveres erők altábornagyának, Szergej Shaptalnak a számítógépét.

Annak külön szakirodalma van, hogy mikor helyes és mikor helytelen hekkeléssel megszerzett anyagokat publikálni, de a Lenta nevű orosz portál, ami az anarchisták által lopott adatot leközölte, valószínűleg nem vacillált: a hírportál ugyanis a nagyrészt orosz állami kézben lévő Sberbank tulajdonába tartozik, és már májusban kirúgta azokat a munkatársait, akik hajlandóak voltak beszámolni az oroszok háborús bűneiről. Az ő cikküket vette át aztán az Origo.

#Külföld#média#origo#orosz hacker#putyin#propaganda#sberbank

Címlapról ajánljuk