Külföld

Végleges eredmény Georgiában: a demokrata szenátorjelölt győzött

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 7. 17:18

Raphael Warnock győzelmével az amerikai törvényhozás felsőházában 51-49 arányú sima demokrata többség lesz, elmaradt a jobboldal által várt republikánus fordulat.

A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt félidős szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint, írja az MTI.

A keddi választáson Raphael Warnock 95 ezer vokssal kapott többet republikánus kihívójánál, Herschel Walkernél, vagyis a demokrata jelölt a szavazatok 51 százalékát, a republikánus a 49 százalékát kapta meg. Négy héttel ezelőtt még szorosabb küzdelemben szintén a demokrata jelölt győzött, akkor 37 ezer voks volt a szavazatkülönbség. A választást azért kellett megismételni, mert november 8-án egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több, mint 50 százalékát (mivel volt egy harmadik jelölt is).

Raphael Warnock újraválasztását kedden éjszaka támogatói előtt tartott beszédében köszönte meg, és úgy fogalmazott, hogy „az emberek hallatták a hangjukat”, ami egy demokráciában a legfontosabb. Raphael Warnock lelkész, 2020-ban választották először szenátorrá, amivel Georgia állam első afroamerikai szenátora lett.

Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök a Twitteren gratulált a győzelemhez, amely biztosította a demokraták többségét a szenátusban. Az alelnök azt írta, hogy „Georgia választói olyan embert akartak szenátoruknak, aki értük harcol”, míg Joe Biden szerint a georgiai választók kiálltak a demokrácia mellett, elutasítva a szélsőséges trumpizmust:


Herschel Walker, a republikánusok jelöltje szintén kedden éjszaka elismerte vereségét, megköszönte a támogatást, gratulált ellenfelének, és arra buzdította Georgia állam polgárait, hogy továbbra is higgyenek Amerikában és alkotmányában, mindig éljenek a szavazás lehetőségével, valamint arról biztosította őket, hogy változatlanul harcolni fog Georgia államért, a vereség miatt pedig nem keres kifogásokat.

A demokrata győzelem azt jelenti, hogy a kongresszus felsőházában, a szenátusban a következő két évben 51-49 arányú demokrata többség lesz, míg az alsóházban – a képviselőházban – a republikánusok lesznek szűk többségben 223-212 arányban. A megismételt georgiai választással véglegessé vált tehát a félidős választás eredménye, amitől sokan várták azt, hogy nagy fordulatot hoz, mint általában az szokott lenni az egyes elnökségek félidejében. Ezúttal azonban elmaradt a vörös hullámként emlegetett republikánus áttörés, alapvetően demokrata irányítás alatt maradt az Egyesült Államok törvényhozása.

Az új, 118. amerikai kongresszus január 3-án alakul meg.

Nyitókép: Raphael Warnock családjával ünnepelte újraválasztását – Fotó: Nathan Posner/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#egyesült államok#georgia#szenátor#vörös hullám

Címlapról ajánljuk