Külföld

Úgy néz ki, hogy szovjet drónokkal találták el az ukránok az orosz légibázisokat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 5. 20:37

Kikerült néhány fotó az egyik csúnyán elintézett Tu-22M3 stratégiai nukleáris bombázóról, amivel ukrajnai célpontok támadására készültek az oroszok.

Elkezdtek szivárogni az első fotók és műholdképek a hétfő hajnali oroszországi reptéri robbanások következményeiről. Mint a nap folyamán az rtl.hu is beszámolt, két olyan orosz katonai repülőtéren is robbanások történtek, ahonnan Ukrajnába indítanak bombázógépeket.

A légibázisok több száz kilométerre találhatóak az ukrán határtól, és bár hivatalos megerősítés még nem érkezett, szakértők mostanra biztosak abban, hogy az ukrán hadsereg támadta meg a két repülőteret olyan szovjet robotrepülőgéppekel, mint amilyen pár hónappal ezelőtt Magyarország fölött is átrepült, majd Zágrábban lezuhant.


A hatvanéves szovjet haditechnikai színvonalat képviselő Tu-141 vagy Tu-143 pilóta nélküli hadműveleti-harcászati robotrepülőgéppel legalább egy Tu-22M3 stratégiai nukleáris bombázóban sikerült súlyos károkat okozni a Rjazany városában található Gyagilevo repülőtéren. Erről három fotó is kikerült orosz Telegram-oldalakra, a felvételeken jól látszik, hogy az RF-34110 oldalszámú bombázó hajtóművei és vízszintes vezérsíkjai csúnyán megrongálódtak. A sérülések miatt a gép egészen bizonyos, hogy röpképtelenné vált.


Az egyik fotón jól látszik a bal szárnya alá szerelt Kh-22 robotrepülőgép is, ebből következtetni lehet arra, hogy a gép hamarosan felszállt volna, hogy ukrajnai célpontokat támadjon. A fotókon látható egy gyakorlatilag teljesen kiégett speciális teherautó is, ami a Tu-22m3 bombázó hajtóműveinek indításához használtak.

Az ImageSat Intl. műholdas cég friss felvételén jól látszik a robbanás nyoma egy Tu-22M3 közelében, az egyelőre nem világos, hogy két különböző repülőgépről van-e szó.


A híradások szerint a Szaratovban található Engels légibázison is dróntámadás miatt történt robbanás, a meg nem erősített értesülések szerint ott két Tu-95-ös bombázóban keletkeztek károk. Az Engels légibázisról egyelőre nem érkeztek ezt bizonyító információk, fotók.

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#tu-22m#repülőtér#tu-141

Címlapról ajánljuk