Külföld

Trump eltörölné az USA alkotmányának egyes részeit, mire Elon Musk közölte, hogy az Alkotmány nagyszerűbb, mint bármelyik elnök

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 5. 17:31

A volt elnök szerint a Twitter belső működését feltáró, nemrég nyilvánosságra hozott levelezés is arra bizonyíték, hogy elcsalták tőle a 2020-as választást.

Donald Trump volt elnök a hétvégén saját közösségi oldalán azt javasolta, hogy az amerikai alkotmány egyes részeit „meg kellene szüntetni”, írja a CNN. A volt elnök a Twitter belső működését feltáró dokumentumokra reagálva azt írta, hogy

Tehát, miután kiderült a TÖMEGES ÉS SZÉLES KÖRŰ CSALÁS ÉS MEGTÉVESZTÉS, a nagy technológiai vállalatok és a Demokraták szoros együttműködése következtében, ELtörlik végre a 2020-as elnökválasztás eredményét, és kihirdetik a JOGOS GYŐZTEST, vagy ÚJ VÁLASZTÁS lesz? Az ilyen típusú és nagyságrendű tömeges csalás lehetővé teszi az összes jogszabály, előírás és cikkely megszüntetését, még az Alkotmányban lévőket is. Alapító atyáink nem akartak, és nem is akarnának eltűrni Hamis és Csaló Választásokat!

Trump alkotmányellenes kirohanása Matt Taibbi újságíró Twitteren közzétett jelentésére jött válaszul, amely szerint a Twitter alkalmazottjai 2020 októberében azon tanakodtak, hogyan kezeljék a New York Post cikkét, amely Joe Biden elnökjelölt fiának, Hunter Bidennek a laptopjáról szólt. Taibbi arról számolt be, hogy mind a Biden-kampány stábja, mind a Trump-féle Fehér Ház egyeztetett a Twitterrel a platformon megjelenő tartalmakról, és próbált befolyást gyakorolni azok kezelésére.  

Trump tehát azt állítja, hogy a Twitter és a politikai szereplők közti beszélgetések olyan súlyos választási csalást jelentenek, amely miatt akár az Egyesült Államok alkotmányából is törölni kellene bizonyos részeket. Trump emellett ismét a 2020-as választások megismétlésére szólított fel, ismét hangoztatva korábbi hamis állítását, miszerint valójában ő nyerte meg az elnökválasztást, de kiterjedt szavazatszámlálási csalással megfosztották második elnöki ciklusától.

A bukott elnök retorikája azonnali, éles kritikát váltott ki a demokraták részéről, Chuck Schumer New York-i szenátor "irányíthatatlannak és a demokráciánkat veszélyeztetőnek" nevezte Trumpot.


Néhány republikánus is kritikusan nyilatkozott, de a többség nem reagált érdemben Trump kijelentéseire. Odaszúrt viszont a volt elnöknek Elon Musk, a Twitter jelenlegi tulajdonosa, akinek tulajdonképpen a Taibbi-jelentés nyilvánosságra hozása köszönhető.

Az Alkotmány nagyszerűbb, mint bármelyik elnök. Ennyi.

– írta Elon Musk.


A Twitter belső levelezését maga Elon Musk adta át Matt Taibinak, aki azt saját profilján tette közzé egy hosszú tweetsorozatban, részletesen bemutatva, hogyan születtek döntések a Hunter Biden laptopjáról szóló cikkek, tudósítások terjedésének korlátozásáról az elnökválasztási kampány utolsó hónapjában.

A jelentésből azonban kiderült az is, hogy a Twitter illetékeseit a Trump-féle Fehér Ház is igyekezett befolyásolni – politikai elemzők szerint önmagában ez súlyos hatalommal való visszaélést jelent, ami miatt visszafelé sülhet el a Taibi-riport.

Nyitókép: Donald Trump volt amerikai elnök bejelenti, hogy ismét indul az elnöki tisztségért Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2022. november 15-én. Fotó: Andrew Harnik / AP/MTI

#Külföld#elon musk#donald trump#twitter#alkotmány

Címlapról ajánljuk