Külföld

Legalább 23 ember halt meg koronavírusban egy angol labor hibája miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 29. 17:22

A wolverhamptoni biotechnológiai cég 39 ezer pozitív esetet jelentett negatívnak tavaly ősszel, ami több tízezer új fertőzéshez vezetett.

Drámaian romlott a járványügyi helyzet tavaly ősszel egy angliai laboratórium hibái miatt, írja a Sky News. A Wolverhamptonban működő Immensa Health Clinic Ltd. biotechnológiai vállalatnál 2021. szeptember 2. és október 12. között mintegy 39 000 PCR-tesztet jelentettek negatívnak, holott azok valójában pozitívak voltak.

A legtöbb ilyen PCR-minta Délnyugat-Angliából érkezett a laborba, a súlyos hiba miatt sokan nem izolálták magukat, nem tettek semmit a fertőzés továbbterjedése ellen. Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének (UKHSA) szakértői úgy becsülik, hogy a hiba 55 000 további fertőzéshez vezetett, mivel minden egyes hamis eredményt kapott személy átlagosan két másik embert fertőzött meg.

Az ügyet kivizsgáló hatóságok szerint legalább 680-an kerültek kórházba és 23 kovidos beteg meg is halt a labor hibája miatt. A gyanú szerint további húsz haláleset is a laborban elkövetett mulasztások számlájára írható, ezek kivizsgálása még nem fejeződött be. 

Az Immensa 2020 októberében csaknem kétmilliárd fontos kormányzati szerződést kapott, hogy sürgősen fejlesszen ki a koronavírus-járvány megfékezése érdekében PCR-vizsgálatokra épülő tesztelési és kontaktkutatási módszereket. A The Sun akkori beszámolóiban ezután olyan felvételek jelentek meg, amelyeken a laboratórium munkatársai részegen balhéztak. A központban végzett laboratóriumi vizsgálatokat emiatt fel is függesztették egy időre.

Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

#Külföld#egyesült királyság#anglia#covid-19#koronavírus-járvány#laboratórium#PCR-teszt

Címlapról ajánljuk