Külföld

Versenyt futnak az idővel a túlélők után kutató mentőcsapatok a letarolt olasz szigeten

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 27. 7:20

Az Ischia szigetén pusztító földcsuszamlás és sárlavina után tizenegy embert tartanak eltűntként nyilván, a romok közt eddig egy holttestet találtak.

Egy ember meghalt és tizenegy ember eltűnt az Olaszországhoz tartozó Ischia szigetén, ahol szombaton hajnalban a hatalmas esőzés következtében földcsuszamlás és sárlavina zúdolt a házakra. Az első hírek 8 majd 11 halálos áldozatról szóltak, ezeket az információkat vasárnapra annyiban pontosították az olasz hatóságok, hogy egy 31 éves nő holttestét találták eddig meg, és 10-12 embert tartanak eltűntként számon. A La Stampa napilap friss beszámolója szerint a katasztrófának az egy halálos áldozaton kívül 13 sérültje van, 200 embert kellett otthonából evakuálni és 11 embert keresnek megfeszített erőkkel.

A szigetre hat óra alatt 126 milliméternyi eső hullott, ami a hatóságok szerint az elmúlt 20 év legsúlyosabb esőzése volt. A kialakult katasztrófahelyzetet csak súlyosbítja, hogy az eső nem állt el, sőt, az előrejelzések szerint még nem is fog elállni egy jó ideig. A tűzoltók és a parti őrség keresési és mentési munkáját kezdetben az erős szél is gátolta, amely megakadályozta, hogy a helikopterek és a hajók elérjék a szigetet. Az eltűntek megtalálása érdekében keresőkutyákat is hoztak a szigetre kompokkal érkező mentőalakulatok, írja az Associated Press.

A hegyoldalról lezúduló sár a dél-olaszországi üdülősziget északi végén fekvő Casamicciola városkát szinte letarolta, épületeket rombolt le és a kikötőben parkoló autókat, buszokat sodort a tengerbe. A mentőcsapatok óvatosan, kis buldózerekkel dolgoznak a hat-hét méter mély sárban és törmelékben, esetleges túlélők illetve az áldozatok holttestei után kutatva.

Versenyt futnak az idővel a túlélők után kutató mentőcsapatok a letarolt olasz szigeten
Fotó: Ciro Fusco / MTI/EPA/ANSA

Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint legalább 10 épület omlott össze. Az utcák sok helyen jelenleg is járhatatlanok, a hatóságok arra szólították fel az embereket, hogy maradjanak otthon. A jelentések szerint legalább 100 ember áram és víz nélkül rekedt, 70 embernek egy közösségi tornateremben adtak otthont.

A sűrűn lakott hegyvidéki sziget népszerű turistacélpont a strandjai és a gyógyfürdői miatt. A szigetet 2017-ben 4,0-es erősségű földrengés rázta meg, két ember halálát és jelentős károkat okozva.

Az RTL Híradó szombati beszámolója a katasztrófáról:


Nyitókép: a pusztítás nyomai Casamicciolában – Fotó: Alessandro Garofalo / AP/LaPresse/MTI

#Külföld#olaszország#Ischia#földcsuszamlás#sárlavina#katasztrófa

Címlapról ajánljuk