Külföld

Kim Dzsongun kilencéves kislányával demonstrálta, hogy Észak-Korea soha nem tesz le arról, hogy atomfegyvere legyen

rtl.hurtl.hu

2022. november 25. 9:24

Az egész világ azt találgatja, hogy a hatalom örököse-e Kim Dzsue, esetleg valami más oka van annak, hogy apjával együtt fotózták egy rakétakilövésen. A kép nem véletlenül készült, tökéletesen megkomponálták, így feltehetően Kim Dzsongun propagandacélokra használta fel a kislányát. Ami egyben jelzés is lehet a világ számára, hogy ne is álmodjanak Észak-Korea nukleáris leszereléséről.

Japán szerint Észak-Korea múlt pénteken olyan nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával kísérletezett, ami az amerikai szárazföldet is képes lenne elérni, de a rezsim rakétafenyegetéseibe belefásult világ figyelmét más ragadta meg az esemény kapcsán: a Koreai Központi Hírügynökség fotóin a Kim Dzsongun mellett felbukkant kislány. 

Az észak-koreai híradások nem nevezték meg a gyermeket, de azt elárulták, hogy Kim Dzsongun szeretett lánya és felesége társaságában tekintette meg a kilövést. A kislánynak eddig a létezéséről sem lehetett tudni biztosan, a nyugati sajtó a volt kosárlabdázóra, Dennis Rodmanre hagyatkozik, aki 2013-ban Észak-Koreában járt, és a látogatás után egy interjúban elmondta, hogy a vezetőnek született egy Dzsue nevű gyermeke, akit a kezében tarthatott.

Az is csak 2012 júliusában derült ki, hogy Kim Dzsongun összeházasodott a gyermek anyjával, Ri Szoldzsuval, noha a dél-koreai hírszerzés szerint már három évvel korábban megvolt az esküvő. Abban az évben az állami hírügynökség fotókat is közölt Ri Szoldzsuról, amelyek alapján azt lehetett feltételezni, hogy várandós, de hivatalosan nem adtak erről tájékoztatást.

A világsajtóban számos cikk jelent meg Kim Dzsue felbukkanásával kapcsolatban, és egy sem feltételezi azt, hogy a kislány szerepeltetése mögött ne húzódna meg valamilyen szándék. A Guardian tudósítója még arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyermek ruhája illeszkedik a mobil kilövőálláson elhelyezett rakéta színeihez, ami előtt apjával lefényképezték, azaz gondosan megkoreografált jelenetről lehet szó. 

Kilencéves kislány vitte el a show-t Észak-Korea legutóbbi rakétakísérlete elől
Fotó: MTI/EPA/KCNA

A „királyi” sarj, aki propagandának jó

Azóta, hogy Kim Ir Szen 1948-ban megalapította az észak-koreai államot, a hatalom dinasztikusan öröklődik, ezért az is felmerült, hogy Kim Dzsongun a jövőbeli örököseként mutatta be gyermekét. Ám az nem túl valószínű, hogy a közeljövőben hatalomátadás történjen: Kim Dzsongun még csak 38 éves, bár egészségi állapotáról felmerültek már találgatások, amelyeket egyrészt a túlsúlyára alapoztak, másrészt arra, hogy időről időre eltűnik a nyilvánosság elől. Ám ha történne is valami Kim Dzsongunnal, Dzsue a koránál fogva még legalább egy évtizedre van attól, hogy átvehesse apja helyét, aki maga is csak 2010-ben, a Kim Dzsongil halála előtti évben bukkant fel az állami médiában, mint kijelölt örökös. 

A sydney-i International College of Management Észak-Korea szakértője szerint valószínűtlen, hogy a Kim-klán bármely női tagja trónra kerüljön Észak-Koreában. Ha ez mégis megtörténne, Leonid Petrov úgy gondolja, hogy a legvalószínűbb utód Kim Dzsongun befolyásos húga, Kim Jodzsong lenne. De ennél valószínűbbnek tartja, hogy Kim Dzsongun szerepét egy kollektív vezetés vegye át, amelynek legitimitását az adná, hogy bevonják a Kim-dinasztia néhány nőtagját.

A CNN-nek nyilatkozva a szöuli Ihva Női Egyetem docense, Leif-Eric Easley úgy vélte: Dzsue jelenléte a hazai közönségnek szólhatott. Mint mondta, Észak-Koreán kívül meglehetősen furcsának tűnhet, ha egy kislánnyal kézen fogva pózolnak egy nagy hatótávolságú rakéta előtt, amit arra fejlesztettek ki, hogy atomtöltetet juttassanak el velük távoli városokra. Észak-Koreában viszont egy sikeresnek eladott rakétakilövés népünnepélynek számít.

A szöuli Jonsze Egyetem professzora, John Delury a CNBC-nek azt mondta, legalábbis a hazai közvélemény előtt próbálhatják lágyítani a Kim Dzsongunról alkotott képet a kislány szerepeltetésével: a vezető nem háborús uszító, hanem jó apuka, aki úgy védelmezi családját, ahogyan a nemzetét.  A Kim-dinasztia személyi kultusza régóta építkezik arra, hogy a vezetőket a nemzet atyjának állítják be: a propagandaképek az államalapító Kim Ir Szent gyakran ábrázolták gyerekekkel, születésnapján pedig előszeretettel osztogatnak édességet a gyerekeknek.

Kilencéves kislány vitte el a show-t Észak-Korea legutóbbi rakétakísérlete elől
Fotó: Eric LAFFORGUE/Gamma-Rapho via Getty Images

Az Észak-Korea londoni nagykövetségéről 2016-ban disszidáló egykori diplomata, Te Jongho a Washington Postnak azt mondta: azzal, hogy elvitte lányát a rakétakilövésre, Kim Dzsongun azt mutatta meg népének és a világnak, hogy az ország soha nem fogja feladni atomprogramját, a világ nem fogja elérni az észak-koreai nukleáris leszerelést, a fegyverkezést a következő generáció is tovább viszi. 

Az üzenet egyszerűen az is lehetett, hogy az észak-koreai fegyverek a gyerekeket védelmezik: a képek közzétételének másnapján a Rodong Szinmun című pártlapban egy nő azt írta, hogy a gyerekeivel nézte a tévében a rakétakilövést, és boldog, hogy az ország fegyvereinek köszönhetően az ő gyerekei soha nem fogják megtudni, mi az a háború, tiszta kék ég alatt élhetnek.

Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

#Külföld#észak-korea#kim dzsongun#rakéta#gyerek#ma

Címlapról ajánljuk