Külföld

Ukrajna felében nincs se fűtés, se áram, miközben beköszöntött a tél

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 18. 16:05

Az ország energiarendszerének csaknem fele leállt az orosz csapások miatt, több mint 10 millió ukrán maradt áram nélkül.

Ukrajna energiarendszerének csaknem fele leállt az orosz rakétacsapások következtében, jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Oroszország folytatja a rakétacsapásokat Ukrajna létfontosságú polgári infrastruktúrája ellen, így harcolva a civil lakosság ellen, és megfosztva az embereket a téli időszakban az áramtól, a vezetékes víztől, a fűtéstől és a kommunikációtól.

Denisz Smihal emlékeztetett arra, hogy csak november 15-én Oroszország mintegy száz rakétát lőtt ki Ukrajna városaira, írja az MTI. Ilyen körülmények között Ukrajnának további támogatásra van szüksége európai partnereitől az energiaszektorban. Kiegészítő berendezések szállítására számít, valamint gáz beszerzése céljából pénzügyi forrásokra.

Több mint 10 millió ukrán maradt áram nélkül a kritikus infrastruktúrát ért újabb orosz csapáshullámot követően, miközben egyre nő az aggodalom az ukrán áramellátás miatt, mivel az egész országban tél kezdett beköszönteni, írja a CNN. Az Ukrenergo állami energiavállalat szerint a héten Ukrajnában nagyon leesett a hőmérséklet, ami az ország elektromos hálózatát fokozottan megterheli, miközben a mérnökök folyamatosan próbálják kijavítani az újabb orosz rakétacsapások okozta károkat.

„A hőmérséklet drámai csökkenése miatt az áramfogyasztás naponta növekszik Ukrajna azon régióiban, ahol már helyreállították az áramellátást” – áll az Ukrenergo pénteken kiadott közleményében. „Ez nagyon megterheli az amúgy is nehéz helyzetben lévő energiarendszert.” Az Ukrenergo ezért korlátozni kénytelen az áram használatát egyes területeken.

A héten orosz rakétacsapások érték Ukrajna több városának energetikai infrastruktúráját, miközben az ország számos részén, köztük a fővárosban, Kijevben is csütörtökön már havazott. A kijevi áramszolgáltató közölte, hogy a fővárosban csütörtökön egész nap vészhelyzeti áramkimaradások voltak, a normális ellátásnak kevesebb mint a felét tudták csak szolgáltatni.

Volodimir Zelenszkij elnök csütörtök esti beszédében azt mondta, hogy több mint 10 millió ukrán maradt áram nélkül, a legtöbben Kijev, Odesza, Vinnyica és Szumi régióban. Az ukrán elnök „energetikai terrorizmussal” vádolta Oroszországot a kulcsfontosságú polgári infrastruktúrát ért ismételt támadások miatt.

„Maga a tény, hogy Oroszország az energiaszektor elleni terrorhoz folyamodott, az ellenség gyengeségét jelzi” – mondta Zelenszkij november 3-i esti beszédében. „Nem tudják legyőzni Ukrajnát a harctéren, ezért próbálják így megtörni népünket".

Nyitókép: november 17-én havazott Kijevben is – Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#energiaellátás#ukrajna#tél

Címlapról ajánljuk