Külföld

Nem engedik be Lengyelországba az EBESZ decemberi gyűlésére az oroszokat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 18. 18:06

A lengyelek nem adnak vízumot Szergej Lavrov delegációjának.

Lengyelország nem ad vízumot az orosz delegációnak, így nem vehetnek részt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) december 1-2-i ülésén, közölte pénteken a Reuters a lengyel külügyminisztérium szóvivőjét idézve.

„Nem adunk nekik vízumot” – mondta Lukasz Jasina.

A világ legnagyobb regionális biztonsági szervezetének 57 állam a tagja, köztük Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna is.

Lukasz Jasina szóvivő az AFP kérdésére megerősítette, hogy a lengyel külügy megtagadja Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől és az orosz diplomatáktól a belépést az EBESZ decemberi ülésére, amelynek Oroszország is tagja.

Az EBESZ soros elnökségét idén Lengyelország tölti be, és december 1-2-án Łódź városa ad otthont az éves miniszteri konferenciának, amin a jelek szerint nem lehetnek ott Oroszország képviselői.

Oroszország februári ukrajnai invázióját követően Lengyelország és a három balti állam ideiglenes korlátozásokat vezetett be az orosz állampolgárok beutazására, beleértve a más uniós tagállamok által kiadott vízummal rendelkezőket is.

Nyitókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójának ülésén, az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen, 2022. november 15-én – Fotó: Sean Kilpatrick / The Canadian Press/MTI/AP

#Külföld#orosz-ukrán háború#Szergej Lavrov#oroszország#lengyelország#EBESZ

Címlapról ajánljuk