Külföld

„Tudjuk, hol lakik a családod, megerőszakoljuk, aztán megöljük őket” – profi orosz zaklatók kezdik ki az ukrán civilek morálját

Dévai LászlóDévai László

2022. november 17. 10:48

Az orosz trollok nemcsak a katonákat, hanem az ukránokkal szimpatizáló civileket is célba vették, adataikat közzéteszik, és vannak, akiket nemi erőszakkal és gyilkossággal fenyegetnek. Gyanús, hogy az erre szerveződött Telegram-csatornákat szervezett módon, központilag látják el információkkal.

Oroszország professzionális online zaklatósereggel próbálja megtörni az ukrán katonák morálját a BBC riportja szerint. A brit tényfeltáró cikk azt állítja, hogy az orosz trollok nemcsak a katonákat és a családtagjaikat nyomasztják, hanem rászálltak azokra az civilekre is, akik valamilyen formában szembeszálltak a megszállókkal.

A zaklatók különböző szintekig merészkednek el, vannak, akik csak veréssel fenyegetőznek, akadnak azonban olyanok is, akik gyilkossággal vagy nemi erőszakkal. Utóbbiakat azzal nyomatékosítják, hogy az alany privát címét és egyéb elérhetőségeit is posztolják, ami egyértelműen arra utal, hogy a trollokat szervezett módon információkkal láthatják el.

Azon kevés polgár közé tartoztunk, akik megpróbáltak fizikailag ellenállni az orosz inváziónak

– emlékszik vissza Olekszij, aki a feleségével, Anasztaszjával együtt Berdjanszk kikötővárosban került szembe az orosz hadsereggel a háború első napjaiban. Olekszijék Molotov-koktélt dobtak a városukon áthaladó páncélozott járművekre. Az eset után az oroszok keresték őket, ezért elbújtak, és napokon keresztül nem is nagyon mozogtak a városban.

Megpróbáltuk nem használni a telefonjainkat sem, mert attól féltünk, hogy így könnyen megtalálnának minket.

– mondta a pár a BBC-nek.

Napok után bekapcsolták a telefonjaikat, és meglepve tapasztalták, hogy mindössze pár nap leforgása alatt több száz gyűlölködő, fenyegető üzenetet kaptak.

Azt írták, hogy felakasztanak minket, és a saját Molotov-koktéljainkkal gyújtanak fel bennünket. Az egész olyan volt, mint egy rémálom.

Kiderült, hogy a zaklatók úgy jutottak hozzá az adataikhoz, hogy az orosz állami tévé az eset után felfedte a kilétüket. Még aznap egy Work, Brothers! nevű orosz Telegram-csatorna közzé tette a pár születési dátumát, a pontos lakcímüket, a telefonszámukat, az adóazonosítójukat és még a közösségi oldalaik elérhetőségét is. Az említett Telegram-fióknak több mint 46 ezer követője van. 

Olekszijt, aki korábban a Jobboldali Szektor szervezet tagja volt, és Anasztaszját az orosz propagandával egybecsengően náciknak nevezték a közösségi platformon. Az eset után a fenyegető üzenetek száma egyre csak nőtt, a pár naponta több ezer üzenetet kapott.

Minden közösségimédia-fiókom tele volt fenyegetésekkel. Igyekeztem nem olvasni őket

– emlékszik vissza Anasztaszja, akit rendszeresen azzal próbálnak megfélemlíteni, hogy tudják, hol lakik, és meg fogják erőszakolni.

Amikor lefekszel, nem tudsz aludni, figyelsz minden zajra, és azon tűnődsz, hogy eljöttek-e érted.

– idézte fel élményeit a nő. 

A pár két hónap bujkálás után tudott ukrán ellenőrzés alatt álló területre szökni, addig kénytelenek voltak az oroszok által megszállt kikötővárosban bujkálni.

Adatok, szivárogtatás

A Work, brothers! csatorna mellett működik egy nagyobb, Tribunal nevű Telegram-fiók is, ami az elmúlt hónapokban csaknem 300 ukrán szimpatizáns és katona személyes adatait osztotta meg több mint 120 ezer követővel. Mindkét csatorna 2022. március 1-jén jött létre, az orosz-ukrán háború hatodik napján.

A privát információk megosztása mellett a csatornák rendszeresen orosz propagandát terjesztenek, minden valószínűség szerint a Kreml által vezetett dezinformációs gépezet részét képzik. Olekszandr, aki jelenleg a kelet-ukrajnai fronton harcol, augusztusban fedezte fel, hogy a Telegramra felkerült egy videó, amelyen zászlóalja egy orosz páncélozott járművet semmisít meg. A videóban közölték a katona születési dátumát, telefonszámát és e-mail címét is.

A bejegyzésben felhívták a figyelmet arra, hogy Olekszandr családja Nova Kahovkában él, Herszon régió egyik városában, amelyet orosz csapatok szállnak meg.

Olekszandrt elkezdték fenyegetni, hogy a nővérét és az anyját is megölik és megerőszakolják. A férfi a BBC-nek elmondta, hogy az édesanyja 2015-ben meghalt, a testvére pedig hét éve Törökországban él. Az ukrán katona lakcímét is nyilvánosságra hozták, így könnyedén be tudtak törni a lakásába. A férfi értékeit ellopták, de a családjának és az ismerőseinek egyelőre nem esett bántódásuk.

A lap megpróbálta megkeresni a Telegram-csatornákat üzemeltető felhasználókat. Elértek egy 41 éves nőt, a moszkvai Oleszja Orlenkót, aki történészként és újságíróként hivatkozik magára. Orlenko volt a Tribunal nevű online projekt egyik alapítója is, amelynek keretében a Telegram-fiók mellett egy weboldalt is létrehoztak. Orlenko a BBC-nek azt állította, hogy már nem áll kapcsolatban az orosz hatóságokkal, de

amikor arról kérdezték, hogy mi a célja a projektnek, egy az egy egyben a Kreml álláspontját hangoztatta.

Mint mondta, az oldalt azt hozták létre, hogy információkat gyűjtsön az ukrán nácikról, akik bűncselekményeket követtek el a donbászi régióban. Ezeket az adatokat a későbbiekben az orosz vagy a nemzetközi bíróságok felhasználhatják. Orlenko ugyanakkor tagadta, hogy a civilek, a katonák vagy az ukránokkal szimpatizálók adatait kiadták volna.

Sikerült elérni a Work, Brothers! egyik adminisztrátorát, a 39 éves Tatjánát is, aki a Moszkvához közeli Podolszkban lakik. A nő elmondta, hogy csupán szabadidejében segíti a csoport munkáját, amúgy irodai dolgozó. Orlenkóhoz hasonlóan ő is tagadta, hogy bármilyen közük lenne az orosz kormányzati szervekhez, ugyanakkor megjegyezte, hogy ő csak hobbiból szerkeszeti az oldalt.

Julia Smirnova, egy dezinformációval és online gyűlöletbeszéddel foglalkozó intézet (Institute for Strategic Dialogue) vezető elemzője szerint az említett csatornák megszegik a Telegram szolgáltatási feltételeit, mivel szisztematikusan erőszakra buzdítanak.

Az általuk közzétett emberek »megbüntetésére« szólítanak fel, gyűlöletkeltő kifejezésekkel és súlyos vádakkal illetik őket

– mondta Smirnova, aki szerint ezek a fiókok olyan olyan bejegyzéseket is közzétesznek, amelyek az ukrán katonák meggyilkolására vagy az ukrán hadsereget támogató emberek elleni erőszakra buzdítanak.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt Remi Vaughn, a Telegram szóvivője is. Vaughn a brit közszolgálati médiának azt mondta, hogy a cég rendszeresen moderálja a platformot, a személyes adatokat pedig azonnali hatállyal eltávolítják. Az újságírók tesztelték a Telegram-szóvivő által említett funkciót, de hiába jelentették a személyes adatok tartalmazó posztokat, több mint egy hét után is elérhetők maradtak ezek a bejegyzések.

Nyitókép: iStock/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#zaklatás#online zaklatás#troll#erőszak#ma

Címlapról ajánljuk