Külföld

Magyarország is Oroszország ellen szavazott az ENSZ-ben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 14. 21:57

Az ENSZ Közgyűlése hétfőn határozatban ítélte el Oroszországot, amiért megtámadta Ukrajnát, és ezért háborús jóvátételi kötelezettséget állapított meg.

Az ENSZ Közgyűlése hétfőn határozatban szólított fel Oroszország felelősségre vonására, illetve háborús jóvátételi kötelezettsége megállapítására, amiért a nemzetközi jogot megsértve megtámadta Ukrajnát.

A határozatot 193 tagállamból 94 támogatta 14 ellenszavazat és 73 tartózkodás mellett, írja az MTI. A határozat elfogadása mellett szavazott többek között Magyarország is. Ellene szavazott Oroszországon kívül például Észak-Korea, Kína, Kuba, Irán és Szíria is.


A mostani határozat szövege szerint Oroszországnak „viselnie kell nemzetközi szabályszegései következményeit, ideértve az ezen cselekmények által okozott károkból, veszteségekből és sérelmekből fakadó jóvátételt”. Mindemellett szükségesnek tartja a jóvátétel meghatározására szolgáló nemzetközi mechanizmus kialakítását. Ezenfelül javaslatot tesz arra, hogy a nemzetközi közösség Ukrajnával közösen kidolgozzon egy „nemzetközi jegyzéket” a kárigények és az erre vonatkozó információk felvételére.

Ez a közgyűlési határozat kapta a legkisebb arányú támogatást az ukrajnai orosz hadművelet február 24-i kezdete óta elfogadott öt ilyen jellegű dokumentumból. Az ENSZ Közgyűlésének határozatai ugyan nem bírnak kötelező jogi erővel, azonban van politikai súlyuk.

Nyitókép: Michael M. Santiago/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ensz#oroszország

Címlapról ajánljuk