Külföld

A populista politikusokat ostorozta a pápa

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 13. 12:33

A katolikus egyház feje a szegények világnapja alkalmából 1300 szegényt, hajléktalant és menekültet hívott meg misére és ebédre a Vatikánba. 

Ferenc pápa elítélte a „populizmus szirénhangjait”, miközben a szegények, hajléktalanok és menekültek megsegítésére szólított fel Olaszország legújabb migrációs vitája közepette.

A katolikus egyház feje vasárnap 1300 szegényt, hajléktalant és menekültet hívott meg a Vatikánba egy különleges misére és ebédre a szegények világnapja alkalmából, írja az AP. Beszédében a pápa elítélte a világ irántuk tanúsított közömbösségét, valamint „a végzet prófétáit”, akik személyes haszonszerzés céljából félelmet és összeesküvéseket szítanak róluk.

Ne hagyjuk magunkat elbűvölni a populizmus szirénjeitől, akik az emberek valódi szükségleteit felszínes és gyors megoldásokkal szolgálják ki 

– mondta Ferenc.

A pápa sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az ukrajnai háború csak súlyosbítja a szegények helyzetét, akik még mindig a koronavírus-járvány, valamint a természeti katasztrófák és a klímaváltozás miatt szenvednek.


A szegények világnapja alkalmából tartott vatikáni ebédre akkor kerül sor, amikor Olaszország ismét a migrációról szóló európai vita középpontjába került, emlékeztet az Associated Press híre. Giorgia Meloni miniszterelnök szélsőjobboldali vezetésű kormánya ugyanis vitában áll Franciaországgal a Földközi-tengeren átkelő észak-afrikai menekültek ügyében.

Négy mentőhajó napokig a tengeren vesztegelt Olaszország partjainál, míg végül a múlt héten háromnak engedélyezték a kikötést, egyben arra kényszerítve a franciákat, hogy a negyediket fogadják be ők. A patthelyzet diplomáciai vitát váltott ki, amelynek eredményeként Franciaország felfüggesztette részvételét az európai újraelosztási programban, és megerősítette olasz határátkelőit.

Nyitókép: Ferenc pápa heti általános audienciát tartott a vatikáni Szent Péter téren 2022. november 9-én – Fotó: Maurizio Brambatti / MTI/EPA/ANSA

#Külföld#olaszország#vatikán#ferenc pápa#populizmus

Címlapról ajánljuk