Külföld

Több száz klímaaktivista rohamozott meg egy holland repteret, nem engedték felszállni a gépeket

rtl.hurtl.hu

2022. november 5. 20:52

A tüntetést végül a katonai rendőrség számolta fel.

Fehér overált viselő környezetvédelmi aktivisták százai megrohamoztak egy magánrepülőgépeknek fenntartott területet az amszterdami Schiphol repülőtéren, és szombaton órákig akadályozták a repülőgépek indulását azzal, hogy a kerekük elé ültek – írja a Reuters.

A tiltakozás része volt a Greenpeace és az Extinction Rebellion által az egyiptomi COP27 klímatárgyalások előkészítéseként szervezett, a légi csomóponton és annak környékén tartott egész napos tüntetéssorozatnak.

A tüntetést végül a katonai rendőrség számolta fel, a tüntetőket buszokkal vitték el a területről. Több mint száz aktivistát tartóztattak le. A kereskedelmi járatok késéséről nem érkezett hír. 

„Kevesebb járatot, több vonatot és a szükségtelen, rövid távú járatok és magánrepülők betiltását akarjuk” – mondta Dewi Zloch, a Greenpeace Hollandia kampányának vezetője.

A környezetvédelmi csoport szerint a Schiphol évi 12 milliárd kilogrammal a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó Hollandiában.

A repülőtér főcsarnokában és környékén több száz másik tüntető „Korlátozzuk a légi közlekedést!” és „Több vonatot!” feliratú táblákat vitt.

A tiltakozásra reagálva a Schiphol közölte, hogy 2030-ra kibocsátásmentes repülőtérré kíván válni, és támogatja a légiközlekedési ágazat azon célkitűzéseit, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást.

A repülőtér biztonságával megbízott katonai rendőrség közleményben közölte, hogy „számos olyan személyt tartóztattak fel, akik engedély nélkül tartózkodtak a repülőtér területén”.

A holland kormány júniusban jelentette be, hogy a légszennyezéssel és az éghajlattal kapcsolatos aggályokra hivatkozva a repülőtér éves utasforgalmának 440 ezer főben, a 2019-es szinthez képest mintegy 11%-kal alacsonyabb értékben történő korlátozását tervezi.

Mark Harbers közlekedési miniszter a múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy hivatala nem tudja ellenőrizni a magánrepülőgépek növekvő forgalmát, és a kormány fontolgatja, hogy foglalkozik a kérdéssel a klímapolitikájában.

Nyitókép: Michel Porro/Getty Images

#Külföld#amszterdam#hollandia#klímaaktivisták#repülőgép

Címlapról ajánljuk