Külföld

Kínát azzal vádolják, hogy Hollandiában illegális rendőrőrsöket állított fel

rtl.hurtl.hu

2022. október 26. 10:46

Egy jelentés szerint két kínai tartomány 54 tengerentúli rendőrségi szolgáltató központot hozott létre öt kontinens 21 országában, a legtöbbet Európában. A holland külügyminisztérium szóvivője szerint a nem hivatalos rendőrségi őrsök létezése illegális. 

A BBC szerint Hollandiában bizonyítékok kerültek elő azzal kapcsolatban, hogy Kína legalább két be nem jelentett rendőrőrsöt hozott létre az országban.

A holland média bizonyítékot talált arra, hogy a diplomáciai szolgáltatásokat ígérő, tengerentúli szolgálati állomásokat arra használják, hogy megpróbálják elhallgattatni az Európában élő kínaiakat, akik nincsenek egy véleményen Kína vezetésével.

A holland külügyminisztérium szóvivője szerint a nem hivatalos rendőrségi őrsök létezése illegális. A kínai nagykövetség azt állítja, hogy nincs tudomása ilyen kirendeltségekről.

A vizsgálatot a Safeguard Defenders nevű spanyolországi székhelyű NGO jelentése indította el. A szervezet szerint két kínai tartomány közbiztonsági hivatala 54 tengerentúli rendőrségi szolgáltató központot hozott létre öt kontinens 21 országában. Ezek többsége Európában található, kilenc Spanyolországban és négy Olaszországban. Az Egyesült Királyságban két ilyen őrsöt fedeztek fel, egyet Londonban, egyet pedig Glasgow-ban találtak.

Az egységeket állítólag a nemzetközi bűnözés elleni küzdelemre és olyan adminisztratív feladatok ellátására hozták létre, mint például a kínai jogosítványok megújítása. A Safeguard Defenders szerint azonban 

a valóságban úgynevezett meggyőzési műveleteket hajtanak végre, amelyek célja, hogy hazatérésre kényszerítsék azokat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a kínai rezsim ellen szólalnak fel.

A holland RTL News és a Follow the Money nevű oknyomozó platform mutatta be Vang Csingjü kínai disszidens történetét, akit állítása szerint a kínai rendőrség üldöz Hollandiában. Év elején kapott egy telefonhívást valakitől, aki azt állította, hogy az egyik ilyen állomástól keresi. Arra biztatták, hogy térjen vissza Kínába, hogy rendezze a problémáit, illetve hogy gondoljon a szüleire. Állítása szerint azóta szisztematikusan zaklatják és megfélemlítik, e mögött pedig a kínai kormány ügynökeit sejti.

A kínai nagykövetség a leleplezésekre reagálva azt mondta az RTL Newsnak, hogy nincs tudomása ilyen rendőrőrsök létezéséről. A holland külügyminisztérium szóvivője szerint a bemutatott hollandiai őrsök jelenléte illegális, és megígérte, hogy kivizsgálják ezek tevékenységét, és megteszik a szükséges lépéseket. 

Az útlevélmegújítást vagy a vízumkérelmek elbírálását általában a nagykövetségek vagy a konzulátusok intézik. Ezeken a helyeken a diplomáciai szabályok érvényesek a Bécsi Egyezményben foglaltak szerint, amelyet Hollandia és Kína is aláírt. A BBC hozzáteszi: az olyan rendőrségi előőrsök, mint amilyenek működtetésével Kínát vádolják, sérthetik a fogadó ország területi integritását a nemzeti joghatóságok és a nemzeti jog által biztosított védelem megkerülésével.

Szeptember 2-án Kínában elfogadták a távközlési és online csalás elleni törvényt, amely extraterritoriális joghatósági igényt támaszt a világ minden olyan kínai állampolgárával szemben, akit ilyen típusú csalással gyanúsítanak.

Nyitókép: illusztráció. Két fegyveres rendőr őrségben áll Sanghajban, 2022. október 8-án. – Fotó: CFOTO / Future Publishing / Getty Images

#Külföld#hollandia#kína#rendőrség

Címlapról ajánljuk