Külföld

Még nincs vége: a klímaaktivisták most borsólevessel és ragasztóval akcióztak két múzeumban

rtl.hurtl.hu

2022. november 5. 18:26

Paradicsomleves helyett most borsó lett. 

Két világhírű Goya-festmény keretéhez ragasztották a kezüket klímaaktivisták szombaton a madridi Prado múzeumban, a rendőrség őrizetbe vette őket.

Egy férfi és egy nő a Felöltözött Maja és a Meztelen Maja keretéhez ragasztotta a kezét, és a két műalkotás közötti falrészre felírta: +1,5 Celsius-fok.

A Futuro Vegetal spanyolországi szervezet közölte, hogy a tagjai hajtották végre a tiltakozó akciót a műkincseket Európa-szerte célba vevő éghajlatvédelmi tiltakozó hullám részeként.

„A múlt héten az ENSZ beismerte, hogy nem lehet tartani a (párizsi klímaegyezményben célul kitűzött) 1,5 Celsius-fokos korlátot. Most kell cselekednünk” – írta a szervezet a Twitteren.

A Prado közölte, hogy a XVIII. és a XIX. század fordulóján készült két festmény nem sérült meg, a falfirkát pedig gyorsan lefestették. A rendőrség közölte, hogy két embert őrizetbe vettek.

A spanyol kormány bírálta a két aktivista akcióját. „Ez a vandál tett egy általános elutasítás terméke. (...) Nincs olyan ok, amely indokolná, hogy mindnyájunk örökségére támadjanak” – írta a Twitteren Miquel Iceta kulturális miniszter.

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben hamarosan megkezdődő éghajlatváltozási ENSZ-konferenciáját – amelyre 120 állam- vagy kormányfőt várnak – megelőző hetekben klímaaktivisták egy sor hasonló tiltakozó akciót hajtottak végre.

Egy nappal korábban borsólevessel öntötték le Vincent van Gogh Rómában kiállított, A Vető című festményét, majd az éghajlatváltozás ellen tiltakozva a falhoz ragasztották magukat.

Az Utolsó generáció (Last Generation) nevű környezetvédő csoport három tagja a római Palazzo Bonaparte épületében kiállított festmény leöntése után a globális felmelegedés, a klímaváltozás és a fosszilis energiahordozók ellen felszólító szlogeneket kiabált.

Az aktivistacsoport a fellépését követően nyilatkozatban úgy fogalmazott: a szóban forgó ügyeknek, amelyek ellen tiltakoznak, „a hírcsatornák és a politikai napirendek legelején lenne a helyük, ehelyett csak az ehhez hasonló, botránykeltő tevékenységekkel kapcsolatban kerülnek szóba”.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter határozottan elítélte az aktivisták tevékenységét. „A kultúrát, amely identitásunk kulcsfontosságú részét képezi, védeni és óvni kell, nem pedig holmi megafonként használni az újabb tiltakozásokhoz” – fogalmazott a miniszter.

A környezetvédő csoport mintegy két héttel ezelőtt hasonló támadást intézett Claude Monet-nak a németországi Potsdam múzeumában kiállított, Szénaboglyák című festménye ellen, azt burgonyapürével öntötték le.

A római kiállításra kölcsönadott, a hollandiai Kröller-Müller Múzeum tulajdonában lévő Van Gogh-festményt üveg védte, így nem keletkezett rajta kár – ellentétben a festőnek a londoni Nemzeti Galériában őrzött, Napraforgók című művével, amelyet nemrég paradicsomlevessel öntöttek le, kisebb sérülést ejtve rajta.

Nyitókép: YouTube / Reuters

#Külföld#just stop oil#borsóleves#klímaaktivisták#festmény#van gogh#Goya

Címlapról ajánljuk