Külföld

A texasi iskolák otthoni DNS-teszttel kedveskednek a szülőknek, hogy például egy mészárlás után könnyebb legyen azonosítani a gyermekük holttestét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 20. 12:37

A minta egy eltűnéses esetben is hasznos lehet.

A 21 gyerek és tanár halálával végződött uvalde-i iskolai mészárlás után szűk fél évvel különös lépésre szánták el magukat a texasi állami iskolák: DNS- és ujjlenyomat-azonosító készleteket osztanak ki az óvodások és iskolások gondviselői között.

Erre egy 2021-ben törvénybe iktatott texasi gyermekazonosítási program ad számukra lehetőséget, írja a Vice. A jogszabály értelmében a Texasi Oktatási Hivatal köteles az állami iskolákban tanuló gyermekek szüleinek vagy gyámjainak otthoni ujjlenyomat- és DNS-azonosító készletet biztosítani.

A DNS-minta begyűjtése után a szülőt vagy a törvényes gyámot arra kérik, hogy a gyermeküket azonosító kártyákat őrizze meg, hogy a bűnüldöző szervek vészhelyzetben – főként eltűnés vagy emberkereskedelem gyanúja esetén – felhasználhassák.

A program a szülők és a gyámok számára teljesen szabadon választható, de a szakértők szerint nem biztos, hogy a május 24-i uvalde-i szörnyűség után jó üzenetet közvetít az, hogy a szülőket arra kérik, adjanak DNS-mintát gyermekük azonosításához.

„El tudom képzelni, ahogy egy gyerek hazajön, és a szülő megkérdezi: Szia, milyen volt a napod? Mire a gyerek benyúl a hátizsákjába, elővesz egy DNS-készletet, és azt mondja: Tessék, ezt az igazgató küldte, hogy tudjatok azonosítani, ha egy lövöldözés során meghalok” – mondta Kenneth Trump, egy texasi iskolabiztonsági tanácsadó cég elnöke.

Kenneth Trump szerint a DNS-készletek hazaküldése alapvetően azt üzeni, hogy se az iskolák, se az oktatási kormányzati szervek nem képesek megakadályozni semmilyen iskolai mészárlást.

Scott Poland, a floridai Nova Southeastern Egyetem pszichológiaprofesszora, az Öngyilkosság- és Erőszakmegelőzési Iroda igazgatója szintén kifejezetten rossz hatással lehet a gyerekek személyiségfejlődésére, ha egy ilyen DNS-teszttel arra készítik fel szüleiket, hogy iskolás gyermekük bámikor szörnyű halálat halhat. Scott Poland szerint más biztonsági intézkedésekre is lehetne fordítani azt a pénzt, amit a DNS-tesztekre költ Texas állam.

Nyitókép: Leonard Ortiz/Digital First Media/Orange County Register via Getty Images

#Külföld#egyesült államok#texas#iskolai lövöldözés#uvalde#dns-teszt

Címlapról ajánljuk