Külföld

Vlagyimir Putyin hadiállapotot rendelt el a négy bekebelezett ukrán megyében

rtl.hurtl.hu

2022. október 19. 14:54

Az új jogállás felhatalmazást ad a hatóságoknak a mozgás és a szólásszabadság korlátozására, valamint katonai cenzúra alkalmazására. Putyin arra is utasította a kormányt, hogy hozzon létre egy különleges koordinációs tanácsot, amely az orosz régiókkal együttműködve fokozza a háborús erőfeszítéseket. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán hadiállapotot hirdetett abban a négy ukrán megyében, amelyet Moszkva a nemzetközi jogot megsértve álnépszavazások után Oroszországhoz csatolt – írta a CNN.

Az érintett régiók:

  • Herszon, 
  • Zaporizzsja, 
  • Donyeck 
  • és Luhanszk.

Vlagyimir Putyin a döntést az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának ülésén jelentette be. 

Oroszország eddig hivatalosan különleges katonai műveletnek nevezte az Ukrajnában folyó háborút, a hadiállapot kihirdetésével azonban változik a jogállás. Az erről szóló rendelet hatályba lépésével – a Guardian cikke szerint – egyebek mellett 

felhatalmazást kapnak a hatóságok a mozgás és a szólásszabadság korlátozására, valamint katonai cenzúra alkalmazására. 

A hatóságoknak a jogszabályok is lehetővé teszik, hogy titkosítsák a tevékenységüket, a választott testületek, önkormányzatok és tisztségviselők jogköre pedig automatikusan bővül.

A döntés pikantériája – az elcsatoláshoz hasonlóan –, hogy ezeknek a megyéknek egy részét nem is az orosz hadsereg felügyeli. A nyugati országok elítélték az annexiót, és jelezték, nem ismerik el az országhatárok változását. 

Vlagyimir Putyin arra is utasította a kormányt, hogy Mihail Misustin miniszterelnök vezetésével hozzon létre egy különleges koordinációs tanácsot, amely az orosz régiókkal együttműködve fokozza Moszkva ukrajnai háborús erőfeszítéseit. Az orosz elnök szerint az általa elrendelt intézkedések növelik a gazdaság, az ipar és a termelés stabilitását, ezzel pedig támogathatják a hadművelet sikerességét.

Áttelepítik a civileket

Közben a megszállt Herszon megyében megkezdődött a civilek szervezett áttelepítése a Dnyeper jobb partjáról a folyó bal (keleti) partjára. 

A feladatra kompokat használnak, amelyek Herszonból a szemközti parton fekvő Aljoskiba és a délebbre fekvő Hola Prisztanyba szállítják az embereket. 

Az elmúlt két napban már több mint ötezer ember hagyta el Herszon városát. Minden herszoni hatóság a Dnyeper bal partjára költözik, beleértve a polgári-katonai közigazgatást és a minisztériumokat is. 

Annak érdekében, hogy az evakuálás rendezettebben haladjon, egy hétig megtiltják a civilek belépését a Herszoni területre. 

Nyitókép: Konsztantyin Zavrazsin/MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#hadiállapot#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk