Külföld

Alaposan mellétalált a kijevi hídra kilőtt megtorló orosz cirkálórakéta

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 10. 18:44

„Szemet szemért, hidat hídért” – gondolhatták az oroszok, amikor célba vették a Szabadság Íve gyalogoshidat. „De szép járda” – gondolhatta a cirkálórakéta.

„Nagy hatótávolságú, precíziós fegyverekkel nagy erejű csapást mértek ukrán katonai parancsnokságokra, valamint kommunikációs és energetikai rendszerek létesítményeire az orosz fegyveres erők, a támadás elérte célját, minden kijelölt létesítményt eltaláltak” – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

A bejelentés azután érkezett, hogy hétfő reggel Oroszország a kercsi híd elleni támadás megtorlásaként átfogó légi támadáshullámot hajtott végre különböző ukrán célpontok ellen. Az orosz hadsereg több tucat cirkálórakétét és iráni öngyilkos drónt vetett be Kijev és más ukrán nagyvárosok ellen. A célba találó rakéták többsége civil létesítményeket, lakóházakat, játszótereket, irodaházakat pusztított el. A támadássorozatban legalább 11 ukrán lakos halt meg, 64-en megsebesültek.

A támadás egyik célpontja Kijev híres gyalogos-kerékpáros hídja, a város lakói által nagyon kedvelt, részben üvegpadlójú Arch of Freedom (a Szabadság íve) nevű építmény volt. Az orosz katonai vezetés szimbolikus aktusnak szánhatta a híd célba vételét, a kercsi híd súlyos megrongálása okozta presztízsveszteség enyhítésére.

A gyönyörű panorámájú híd ellen bevetett cirkálórakéta robbanásáról több videófelvétel is készült, a hídon működő biztonsági kameráknak köszönhetően:


Jó ideig nem lehetett tudni, hogy milyen károkat okozott a hídban az orosz rakéta. Hétfőn aztán a kijevi polgármester Vitalij Klicsko sajtóbejárást tartott, amiről az ukrán gyorshíreket közlő Flash az alábbi videót tette közzé Twitteren:


A felvételen jól látszik, hogy a híd korlátja több helyen is csúnyán megrongálódott, az üveglapok egy része szilánkokra tört. Az is jól látszik viszont, hogy a „nagy hatótávolságú, precíziós fegyver” nem találta el magát a hidat: a híd melletti vezető aszfaltozott gyalogútba csapódott, jókora, 6-8 méter átmérőjű krátert vájva a domboldalba. A felvételek alapján a híd maga szerkezetileg sértetlennek tűnik, de ezt persze csak alapos hídmérnöki, statikai vizsgálatok után lehet teljes bizonyossággal kijelenteni. 

Alaposan mellétalált a kijevi hídra kilőtt megtorló orosz cirkálórakéta
A kárter és a híd – Fotó: Ed Ram/Getty Images


Nyitókép: Ed Ram/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#kijev#megtorlás#rakétatámadás#híd#kercs-szoros#bosszú

Címlapról ajánljuk