Külföld

Liz Truss kirúgta kereskedelmi miniszterét, mert az részegen egy fiatal férfi combját fogdosta

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 9. 11:34

Az incidens a hét elején történt egy bárban, miközben a Konzervatív Párt kongresszust tartott.

Liz Truss leváltotta a kereskedelmi miniszterét, mert az elfogadhatatlanul viselkedett egy bárban, jelentették a brit lapok. Sajtóértesülések szerint az 50 éves Conor Burnst azért rúgta ki az Egyesült Királyság kormányából a miniszterelnök, mert a kormányzó Konzervatív Párt e heti éves konferenciájának idején szemtanúk látták, hogy egy hotel bárjában egy fiatalembert zaklatott, a combját fogdosta.

A BBC értesülése szerint a tory párti miniszter képviselői mandátumát is felfüggesztették az ellene felhozott vádak kivizsgálása idejére.

Az incidens kedden kora hajnalban történt a birminghami Hyatt Regency szálloda bárjában. A miniszter barátai elismerték, hogy Burns flörtölt a társaságában lévő fiatalemberrel, írja a BBC. A konzervatív politikus állítólag egy bordasérülés miatt erős fájdalomcsillapítót szedett, amire ivott is az előző este. Burns annyira részeg volt, hogy később egy barátjának kellett visszavinnie a szállodájába.

Liz Truss szóvivője korábban azt közölte, hogy az ügy súlyos, ezért a miniszterelnök felkérte Conor Burnst, hogy azonnali hatállyal távozzon a kormányból. „Minden miniszternek magas szintű viselkedési normákhoz kell tartania magát, ahogy azt a közvélemény joggal el is várja” – fogalmazott a szóvivő.

A botrányról elsőként a The Sun bulvárlap számolt be. Az 50 éves Burns a napilapnak azt mondta, hogy teljes mértékben együttműködik a nyomozással, tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, és arra számít, hogy tisztázni fogják a vádak alól.

A Konzervatív Párt éves konferenciája múlt hét vasárnap kezdődött Birminghamben és szerdáig tartott. Burns egyébként azóta egy másik kisebb kongresszusi botránynak is főszereplője: Mel B, a Spice Girls lányzenekar egykori tagja is részt vett a tory nagygyűlésen, és a combfogdosós hírek apropóján Twitteren homályosan arra utalt, hogy a konferencia alatt együtt utazott egy liftben Conor Burnsszel, és a politikus valami felháborítót mondott neki. Hogy mit, az egyelőre nem világos.


Burnsnek nem a mostani az első botránya: Boris Johnson kormányának tagjaként 2020-ban egyszer már le kellett mondania kereskedelmi miniszteri tisztségéről, miután kiderült, hogy hatalmával visszaélve megfélemlített egy képviselőt.

Nyitókép: Liam McBurney/PA Images via Getty Images

#Külföld#egyesült királyság#liz truss#conor burns#miniszter#kirúgás

Címlapról ajánljuk