Külföld

Ausztria elnököt választ

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 9. 9:43

A közvéleménykutatások a jelenleg hivatalban lévő köztársasági elnököt, Alexander Van der Bellent tartják a legesélyesebbnek.

Megkezdődött vasárnap reggel az elnökválasztás Ausztriában, írja az MTI. A közvéleménykutatások a függetlenként induló Alexander Van der Bellent, a jelenleg hivatalban lévő köztársasági elnököt tartják a legesélyesebbnek a hét jelölt közül.

Az országban 6,4 millióan jogosultak szavazni. Az urnákat helyi idő szerint délután ötkor zárják, a végleges eredményeket várhatóan hétfőn teszik közzé.

Az a jelölt, aki a szavazatok több mint 50 százalékát megszerzi, hat éven át töltheti be az osztrák köztársasági elnöki posztot. Ha a hét jelölt egyike sem szerez abszolút többséget, második fordulót is tartanak november 6-án a két legtöbb szavazatot kapott jelölt részvételével.

A jelenlegi elnök májusban jelentette be, hogy indul a választáson. A kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) és az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) jelezték, hogy amennyiben a népszerű Van der Bellen indul, nem állítanak saját jelöltet, a Liberális Fórum (NEOS) pedig támogatásáról biztosította Van der Bellent.

A szintén ellenzéki, az ÖVP-től jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) Walter Rosenkranzot indítja. Megméretteti magát a Sörpárt elnöke, a 35 éves Marco Pogo (polgári nevén Dominik Wlazny) is, aki az ország valaha volt legfiatalabb elnökjelöltje. A további jelöltek közt van blogger, orvos, és egy oltáskritikus párt, a 2021 februárjában alakult Emberek, Szabadság, Alapjogok (MFG) képviselője is.

Előrejelzések szerint a jelenlegi elnök a szavazatok 51-58 százalékát kaphatja, a második legesélyesebbnek pedig Rosenkranzot tartják, aki közvéleménykutatások szerint 16 százalék körül végezhet.

A megválasztott elnöknek 2023. január 26-ig kell letennie az esküt.

Nyitókép: Theresa Wey / AP / MTI

#Külföld#ausztria#köztársasági elnök#választás#Alexander van der Bellen

Címlapról ajánljuk