Külföld

Fegyveres harcra készültek a Capitolium ostromlói

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 5. 8:28

Az Oath Keepers szélsőjobboldali milícia vezetői azt tervezték, hogy fegyvereket visznek Washingtonba, és felkészülnek a harcra Donald Trump vezetésével.

Kedden folytatódott az Oath Keepers szélsőjobboldali milícia öt vezetője ellen összeesküvésre való felbujtás vádjával indult per az Egyesült Államokban. A perben elsősorban a 2021. január 6-i, Capitolium elleni ostromban játszott szerepüket vizsgálja a bíróság.

A szövetségi ügyészek a per második napján lejátszottak egy hangfelvételt egy 2020 novemberi Oath Keepers szervezői találkozóról, írja a CNN. Mint az az FBI birtokába került hangfelvételből kiderült, a szervezet vezetői azt tervezték, hogy fegyvereket visznek Washingtonba, és felkészülnek a harcra Donald Trump volt elnök nevében.

A találkozó körülbelül két órán át tartott, és egy résztvevő titokban rögzítette, mondta Michael Palian FBI-ügynök az esküdteknek.

A bíróságon lejátszott felvételen főként Stewart Rhodes, az Oath Keepers vezetője hallható.

Nem ússzuk meg harc nélkül. Harc lesz. De csináljuk okosan, és csináljuk, amíg Trump elnök még mindig főparancsnok

– mondta Rhodes, hozzátéve, hogy „várják az elnök utasításait”.

„Ha harc, legyen harc. Hagyjátok az Antifát – ha ránk támadnak, akkor mi is visszavágunk nekik. Hajlandó vagyok feláldozni magam ezért” – mondta Rhodes. „Nem baj, ha a dolgok felgyorsulnak. Ha bombákat robbantanak és lőnek ránk, remek. Mert ez indokot nyújt majd az elnöknek a felkelés miatti szükségállapot bevezetésére.”

Rhodes így folytatta: 

A mi feladatunk az lesz, hogy bemenjünk Washingtonba, de azt akarom, hogy néhányunk maradjon kint, teljesen felfegyverkezve és felkészülve arra, hogy ha kell, bemenjen. Tehát, ha a buli beindul, akkor csapassátok.

Két másik vádlott, Jessica Watkins és Kelly Meggs is szerepel a felvételen, akik arról beszélgetnek, hogy milyen fegyvereket lehet legálisan bevinni a kerületbe.

A bors spray legális. A sokkoló legális. A riasztópisztolyok legálisak. Az se baj, ha zászló van nálunk, aminek egy ólomcső a rúdja

– mondta Meggs a felvételen.

A perben mind az öt vádlott ártatlannak vallotta magát az összeesküvésre való felbujtás vádjában, amiért akár 20 évre is rács mögé kerülhetnek.

Nyitókép: Graeme Sloan/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#capitolium ostroma#oath keepers#per#lázadás#összeesküvés

Címlapról ajánljuk