Külföld

Egyre nő az Ian hurrikán halálos áldozatainak száma az USA-ban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 2. 7:10

Floridában már az 50-et is meghaladt a halottak száma, Észak-Karolinában négyen haltak meg.

Ötven fölé nőtt az Egyesült Államokban pusztító Ian hurrikán halálos áldozatainak száma, írja az MTI. Délnyugat-Floridában a Lee megyei rendőrség közlése szerint a körzetben 35 elhunytat találtak meg a kutató- és mentőegységek. Lee megyében fekszik Fort Myers kikötőváros, ahol a legkomolyabb pusztítást okozta a 4-es erősségű hurrikán szerdán éjszaka. Az ABC News beszámolója szerint a vihar további életeket követelt a szomszédos Charlotte megyében, valamint Sarasota, Volusia, Lake, Collier és Manette megyében. Hivatalos összesített adat még nincs a halottakról, az ABC szerint Floridában meghaladta az 72-t a halálos áldozatok száma.

Dél- és Észak-Karolinát pénteken érte el 1-es erősségű hurrikánként az Ian. Sajtójelentések négy, a hurrikánhoz kapcsolódó halálos áldozatról írnak Észak-Karolinából. Ketten a vihar okozta autóbalesetben, egy ember áramfejlesztő okozta szén-monoxid-mérgezésben halt meg, egy ember pedig megfulladt, amikor teherautója leborult az útról, és elsüllyedt a mocsárban.

A Nemzeti Gárda parancsnoka, Daniel Hokanson tábornok az AP-nek elmondta, hogy a hurrikán sújtotta floridai területeken mintegy 1000 embert mentettek ki vízzel elöntött településekről. Floridában jelenleg az áramszolgálatás helyreállításán dolgoznak.

Joe Biden elnök szombaton megerősítette, hogy szerdán Floridába utazik. Hozzátette, hogy az újjáépítés évekig tarthat, amihez minden segítséget megadnak. Elsődleges feladatnak nevezte az áramszolgálatatás és vízellátás helyreállítását.

Az Ian-hurrikán pénteken érte el Virginia államot, majd szombaton trópusi viharrá gyengülve tovább haladt észak felé. Hatása a fővárosban, Washingtonban is érzékelhető volt, heves szél és esők formájában.

Nyitókép: Tristan Wheelock/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#ian hurrikán#egyesült államok#florida#halálos áldozatok#Észak-Karolina

Címlapról ajánljuk