Külföld

Skandinávia felé már nem menekülhetnek az oroszok a mozgósítás elől

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 30. 19:20

Finnország lezárta határait az orosz turisták előtt, Norvégia megerősíti az ellenőrzést.

Finnország péntektől lezárta a határát az orosz turisták előtt, írja az MTI. A Yle finn közszolgálati televízió felvételein hét autót és egy kerékpáros fiatalembert lehetett látni, akiknek csütörtökön 23 óra 2 perckor még sikerült átjutniuk a határon Vaalimaanál. Utánuk leeresztették a sorompót.

A finn kormány csütörtökön jelentette be, hogy másnaptól nem engednek belépni az országba orosz turistákat. Pekka Haavisto finn külügyminiszter sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a döntésre jelentős hatással volt Moszkva bejelentése az ukrajnai háborúra való részleges mozgósításról, ami az Oroszországból az északi országba érkező beutazások megugrását eredményezte.

A szabály alól vannak kivételek is, így finn földre léphetnek többek között a közeli családtagokat látogató, munkavégzés céljából vagy orvosi kezelésre érkező orosz állampolgárok. A finn határőrség adatai szerint több ezer orosz lépett be Finnországba az elmúlt napokban, és jóval kevesebben tértek vissza szülőföldjükre.

Finnországnak mintegy 1340 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal, amely a leghosszabb bármely uniós ország és Oroszország közös határszakaszánál. Oroszország más uniós szomszédjai – Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország – már szeptember 19-től korlátozták az orosz állampolgárok belépését.

Norvégia kész lezárni a határt

Norvégia megerősíti az ellenőrzést az Oroszországgal közös északi határán, közölte pénteken a norvég kormány. Emilie Enger Mehl norvég igazságügyi miniszter hangsúlyozta: a már jelenleg is őrzött Storskog átkelőhelyről a teljes határszakaszra ki fogják terjeszteni a védelmet, és készen állnak arra, hogy szükség esetén gyorsan, rövid határidővel lezárják a teljes szakaszt.

Az ellenőrzést egy rendőrségi helikopter végzi majd, amelyet szenzoros érzékelőkkel szerelnek fel, hogy az illegális határátlépőket is kiszűrhessék a jövőben, írja az MTI.

Norvégiának 198 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal a sarkvidéki régióban. Az ott található Storskog átkelőhely az utolsó, ahol a turistavízummal rendelkező orosz állampolgárok szabadon beléphetnek a schengeni övezetbe.

A norvég-orosz határszakaszon is azután növekedett meg az átkelő forgalom, hogy az orosz vezetés szeptember 21-én mozgósítást rendelt el. Norvégia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de a schengeni övezet tagjaként május óta nem ad ki turistavízumot orosz állampolgárok számára. Ugyanakkor más európai országok vízumával rendelkező oroszok számára egyelőre lehetővé teszi a belépést és az átutazást.

Nyitókép: útzár egy finn autópályán, amit a finn légierő futópályának is tud szükség esetén használni – Fotó: Roni Rekomaa/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#mozgósítás#finnország#norvégia#oroszország#határátlépés

Címlapról ajánljuk