Külföld

Magabiztosan győzött a szélsőjobb Olaszországban

Dévai LászlóDévai László

2022. szeptember 26. 6:41

Nagyot nyert a jobboldal az előrehozott választáson, de a felsőházban Giorgia Meloni pártja lecsúszhat a kétharmados többségről.

Az exit pollok szerint a Giorga Meloni vezette szélsőjobboldali koalíció nyert az olaszországi időközi választásokon, az Olasz Testvérek és szövetségeseik megszerezhették a szavazatok akár 47 százalékát is – írja a BBC. A jobboldali tömörülés legerősebb pártja, az Olasz Testvérek a voksok 22-26 százalékát kapta meg, Matteo Salvini és a Liga 10-14 százalékot szerezhetett, az egykori miniszterelnök, Silvio Berlusconi Forza Italiája pedig 6-8 százalékkal zárt.

A baloldali pártok közül az Öt Csillag kapta a legtöbb szavazatot, az emberek 14-18 százaléka voksolt rájuk.

A baloldali pártszövetség végül 26-30 százalékon zárt, így a jobboldalnak magabiztos többsége lesz a törvényhozásban. A hétfő hajnali részeredmények szerint 80 százalékos feldolgozottságnál magabiztosan vezet a jobboldali koalíció, az exit polloknak megfelelően 45 százalék körül zárhat a Meloni vezette összefogás, a baloldal pedig 29 százalékot szerezhet.

A jobboldal 227-257 főt delegálhat a parlament 400 fős alsóházába, a 200 fős felsőházban pedig akár 131 jobbos is ülhet a következő ciklusban. Utóbbi azért fontos adat, mert bár kevéssel, de nagy valószínűséggel le fognak maradni a kétharmados többségről.

Az olasz politikai helyzetet – és a helyi szélsőjobb Orbán Viktorral ápolt kapcsolatait – nemrég egy svájci cikk alapján elemeztük.

Nyitókép: Antonio Masiello / Getty Images

#Külföld#olaszország#választás#szélsőjobb#olasz testvérek#liga

Címlapról ajánljuk