Külföld

Texasban akkor is vehetsz fegyvert, ha vádat emeltek ellened

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 20. 15:02

Egy texasi bíró úgy döntött, hogy a második alkotmánymódosítás értelmében a bűncselekménnyel vádolt embereknek is joguk van lőfegyvert vásárolni.

David Counts texasi kerületi bíró hétfői ítélete szerint az amerikai legfelsőbb bíróság egy korábbi döntése felülírja azt a szövetségi törvényt, amely megtiltja a bűncselekménnyel vádolt embereknek, hogy fegyvert vásároljanak, írja a The Texas Tribune.

A még Donald Trump volt elnök által kinevezett szövetségi bíró az amerikai legfelsőbb bíróság júniusi döntésére hivatkozott, ami megsemmisítette a New York-i, rejtett fegyverviselési törvényt.

Idén nyáron a legfelsőbb bíróság Clarence Thomas bíró által jegyzett, a New York State Rifle & Pistol Association kontra Bruen ügyben hozott ítélete megsemmisítette az állam rejtett fegyverviselési törvényét, és kimondta, hogy a bíróságok a jövőben csak akkor tarthatják fenn a fegyverkorlátozásokat, ha azoknak hagyománya van az Egyesült Államok történelmében.

David Counts most azt mondta, hogy nem talált ilyen előzményt a fegyverkorlátozásra azok számára, akiket bűncselekmény elkövetésével vádolnak, de nem ítéltek el. David Counts ugyanakkor elismerte, hogy a keresés „nem volt kimerítő”.

A texasi ügy egy olyan férfi elítélése miatt merült fel, aki 2021-ben úgy vásárolt fegyvert, hogy közben már vádat emletek ellene, de erről hazudott a vásárlói háttérellenőrzés során. Jose Gomez Quiroz ellen többek között betörés miatt emeltek vádat, eközben megpróbált egy félautomata pisztolyt vásárolni. A fegyverboltban a háttérellenőrzési nyomtatványon nem tüntette fel, hogy vád alá helyezték, majd hét nap után át is vehette az új fegyverét.

Napokkal később a szövetségi rendszer riasztást adott, hogy a vásárlás illegális volt és emiatt el is ítélték. A férfi szinte azonnal fellebbezett, azt állítva, hogy a New York-i ítélet érvényteleníti az általa megszegett törvényt. A texasi bíróság most egyetértett vele.

„A második alkotmánymódosítás nem másodrendű jog” – közölte Counts bíró. Hogy az ügyészség fellebbez-e a döntés ellen, egyelőre nem tudni.

Nyitókép: Gilles Mingasson/Getty Images

#Külföld#texas#egyesült államok#fegyverviselés#vádemelés

Címlapról ajánljuk