Külföld

Már megint átnevezik Kazahsztán fővárosát

Dévai LászlóDévai László

2022. szeptember 14. 7:13

Három éve lett Asztanából Nur-Szultan a volt elnök tiszteletére.

Kazahsztán fővárosa, Nur-Szultan visszakaphatja a korábbi nevét, ismét Asztanának fogják hívni. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök jóváhagyta az átnevezésről szóló törvényjavaslatot, ami azért érdekes, mert 2019-ben épp az ő kezdeményezésére nevezték át a fővárost Nur-Szultanra – írja a The Guardian.

Tokajev szóvivője, Ruszlan Zseliban elmondta, hogy az elnök egy képviselőcsoport kezdeményezésére beleegyezett a névváltoztatásba.

Tokajev egyik első lépése volt 2019-ben, hogy Nurszultan Nazarbajev elnök lemondását követően Kazahsztán fővárosát Asztanáról Nur-Szultanra nevezzék át. Nazarbajev három évtizeden keresztül vezette Kazahsztánt a Szovjetunió alatt, majd az 1991-es rendszerváltás után hat évvel áthelyezte a fővárost Almatiból Asztanába. A költözést széles körben megkérdőjelezték a város viszonylagos elszigeteltsége okán. Asztanában nagyon hidegek a telek, a hőmérséklet olykor elérheti akár a mínusz 50 fokot is.

Lemondása után Nazarbajev megőrizte a befolyását a városban, de helyet kapott a Biztonsági Tanácsban is. Tokajev azután fosztotta meg kormányzati pozíciójától, hogy januárban halálos áldozatokat követelő zavargások törtek ki Kazahsztánban, ahol a tüntetők Nazarbajev távozását követelték.

Végül ennek az akaratnak engedett Tokajev elnök, ugyanakkor kijelentette: a többi, a volt elnök nevét viselő településnek továbbra is meg kell tartania a Nur-Szultan nevet.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

#Külföld#nur-szultan#kazahsztán#asztana#főváros#átnevezés

Címlapról ajánljuk