Külföld

Sorra tartóztatják le a monarchia ellen tüntető embereket az Egyesült Királyságban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 12. 21:23

Egy 22 éves nő „cseszd meg az imperializmust, rombold le a monarchát”, egy másik „nem az én királyom” feliratú táblát tartott a magasba. Egy férfi hangosan azt kérdezte, ki választotta meg III. Károlyt. Rendzavarás miatt indult eljárás ellenük.

Többeket is letartóztattak az utóbbi napokban az Egyesült Királyságban, mert különféle módokon kifejezték a monarchia elleni tiltakozásukat. A Vice összefoglaló cikke az alábbi eseteket gyűjtötte egybe:

Vasárnap egy 22 éves nőt tartóztattak le az edinburghi St Giles székesegyház előtt, ahol a királynő koporsója hétfőig feküdt. A tömegben álldogáló nő „cseszd meg az imperializmust, rombold le a monarchát” feliratú táblát tartott a magasba.

Amikor elvezették, a tömegből néhányan állítólag megtapsolták, míg legalább egy ember azt kiabálta, hogy „engedjék el, ez szólásszabadság”. A rendőrség közölte, hogy a nőt „rendzavarással összefüggésben” tartóztatták le. Hétfőn kiderült, hogy a nő ellen büntetőeljárás indul.

Sorra tartóztatják le a monarchia ellen tüntető embereket az Egyesült Királyságban
Fotó: Robert Perry/Getty Images

Oxfordban is letartóztattak egy férfit, aki azt kiabálta, hogy „ki választotta őt?”, miközben elsétált a tömeg mellett, akik III. Károly királyi kinevezését követték figyelemmel.

A 45 éves Symon Hill templomból tartott hazafelé, amikor belebotlott az eseménybe. „Kétlem, hogy a tömegben bárki is hallott volna. Két-három ember a közelemben azt mondta, hogy fogjam be” – írta Twitteren. „Nem sértegettem vagy személyeskedtem, csak azzal válaszoltam, hogy egy államfőt kényszerítenek ránk a beleegyezésünk nélkül.”


Hill szerint először a biztonsági őrök léptek közbe, majd jöttek a rendőrök, elvezették, megbilincselték és egy rendőrségi furgon hátuljába ültették. Hillt garázdaság gyanújával tartóztatták le.

Hétfőn London központjában egy tüntető egy „nem az én királyom” feliratú táblát tartott a kezében. A rendőrök elvezették, az incidensről videó is készült:


Egy ügyvéd Twitteren azt írta, hogy a Parlament téren egy üres papírlapot tartott fel, mire egy rendőr igazoltatni kezdte. A rendőr azt mondta neki, hogyha az ő papírján is a „nem az én királyom” felirat lett volna, akkor letartóztatta volna rendzavarásért.


Hétfőn letartóztattak egy 22 éves férfit Edinburgh-ban, mert András herceget gúnyolta, miközben a királynő koporsóját kísérték át a városon. Az alábbi videón az látható, ahogy a férfit rendőrök és a közönség más tagjai kihúzták a tömegből.

@viceworldnews At least three people have been arrested in connection with anti-monarchy protests or statements in the UK following the Queen’s death. On Monday, a 22-year-old man was arrested in Edinburgh for heckling Prince Andrew as the Queen’s coffin was escorted through the city. #queen #queenelizabeth #uk #royal #royalfamily #royals #royalnews #king #monarchy #antimonarchy ♬ original sound - VICE World News


Nyitókép: rendőrök vezetnek el férfit hétfőn Edinburgh-ban, a St Giles székesegyház elől – Fotó: Peter Summers/Getty Images

#Külföld#ii. erzsébet#ii. erzsébet királynő#iii. károly király#temetés#egyesült királyság#letartóztatás#rendzavarás#garázdaság

Címlapról ajánljuk