Külföld

Soha ne felejtsük – 9/11-re emlékezik Amerika

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 11. 17:16

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás 21. évfordulóján megemlékezéseket tartanak a támadások helyszínein és szerte az Egyesült Államokban, a nap folyamán beszédet mond Biden elnök is.

Az amerikaiak szombat estétől kezdve és vasárnap egész nap a 2001. szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak emléke előtt tisztelegnek. A jelszó 21 évvel az Egyesült Államok területén elkövetett leghalálosabb terrortámadás után ugyanaz, mint a korábbi években: "Soha ne felejtsük!"

Az áldozatok hozzátartozói és a politikusok New Yorkban, a lerombolt World Trade Center tornyai helyén létesített emlékhelynél, valamint a támadások másik két helyszínén, a Pentagonnál és egy pennsylvaniai mezőn is összegyűltek, jelentette az Associated Press hírügynökség.

Kamala Harris alelnök és férje, Doug Emhoff is csatlakozott a New York-i Nemzeti Szeptember 11-i Emlékműnél tartott megemlékezéshez, de a hagyományok szerint a Ground Zero ünnepségen nem beszélnek politikusok, így ők sem szólaltak fel. Ehelyett az áldozatok hozzátartozói olvasták fel hangosan a halottak nevét.

A felolvasók személyes megjegyzéseket is fűztek az áldozatok neveihez. A gyász, düh, hazafiság, keménység és a béke iránti vágy szavai ezek, felhívás az elsősegélynyújtók és a hadsereg elismerésére, de elhangzanak alkalmi politikai szurkálódások, valamint megható beszámolók is az áldozatok által elmulasztott diplomaosztókról, esküvőkről, mindennapi életeseményekről.

Országszerte más közösségek is gyertyás virrasztásokkal, vallásközi szertartásokkal és más megemlékezésekkel készülnek. Egyes amerikaiak önkéntes projektekben vesznek részt ezen a napon, amelyet szövetségi szinten a hazafiak napjaként, a szolgálat és emlékezés nemzeti napjaként is elismertek.

Soha ne felejtsük – 9/11-re emlékezik Amerika
Fotó: Anna Moneymaker/Getty Images

Vasárnap Joe Biden elnök beszédet mondott és koszorút helyezett el a Pentagonnál, míg felesége, Jill Biden a pennsylvaniai Shanksville-ben tartott beszédet, ahol az egyik eltérített repülőgép lezuhant, miután az utasok és a személyzet tagjai megpróbálták megrohamozni a pilótafülkét.

Demokrácia iránti elkötelezettség

Joe Biden amerikai elnök a komor hangulatú, szakadó esőben tartott koszorúzási ünnepségen, tiszteletét fejezte ki a „rendkívüli amerikaiak” előtt, akik életüket adták a nemzet egyik legsötétebb napján.

Biden megjegyezte, hogy kormánya még az Egyesült Államok Afganisztánból való kivonulása után is folytatja a 9/11-es támadások felelőseinek üldözését. „Soha nem felejtünk, soha nem adjuk fel” – mondta Biden. „Elkötelezettségünk az Egyesült Államok elleni újabb támadás megakadályozása iránt végtelen.”

Anélkül, hogy Donald Trumpot megnevezte volna, Biden vasárnap felhívást intézett az amerikaiakhoz, hogy védjék meg a demokráciát:

Nem elég évente egyszer vagy időnként kiállni a demokráciáért

– mondta Biden. „Ezt minden egyes nap meg kell tennünk. Ez tehát nemcsak az emlékezés napja, hanem a megújulás és az elszántság napja is minden egyes amerikai számára, az ország, az általa megtestesített elvek és a demokráciánk iránti elkötelezettségünkben.”

Biden a közelmúltban az amerikai demokráciát fenyegető szélsőséges ideológiának nevezte Donald Trump volt elnök és republikánus híveinek nézeteit, idézte fel ezzel kapcsolatban az AP tudósítása. 

Terror amerikai földön

21 évvel ezelőtt ezen a napon példátlan, kettős terrortámadás érte az Egyesült Államokat. Az al-Kaida terrorszervezet tagjai eltérítettek négy repülőgépet. Kettőt a World Trade Center ikertornyaiba vezettek, egyet a Pentagon épületének kormányoztak, a negyedik géppel kitervelt támadás az utasok és a személyzet ellenállása miatt hiúsult csak meg.

A vasárnapi megemlékezések alig több mint egy hónappal azután zajlanak, hogy egy amerikai dróncsapás megölte az al-Kaida egyik kulcsfiguráját, Ayman al-Zawahrit, aki segített a szeptember 11-i támadások kitervelésében.

9/11 utóhatásai mind a mai napig áthatják az amerikai politikát és közéletet. A merénylet sokakban a nemzeti büszkeség és egység érzését keltette, miközben a muszlim amerikaiakat évekig tartó gyanakvásnak és fanatizmusnak tette ki, és vitát váltott ki a biztonság és a polgári szabadságjogok közötti egyensúlyról, emlékeztet az AP. 

Nyitókép: Gary Hershorn/Getty Images

#Külföld#egyesült államok#terrortámadás#szeptember 11#évforduló

Címlapról ajánljuk