Külföld

Vlagyimir Putyin üzent az Európai Uniónak: „Teljesen ostoba” ötlet az orosz gáz árkorlátozása

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 7. 15:48

Az orosz elnök civilizált kapcsolatokról oktatta az európai vezetőket, és azt mondta, ha Európa ragaszkodik az ársapkához, majd máshova adják el a gázt. Szakértők szerint azonban Oroszországnak korántsem lesz könnyű eladni a gázt, ha Európa nem vásárol.

„Nincs értelme korlátozni az orosz gáz árát, mert akkor máshová fogjuk eladni” – üzente az Európai Unió tagállamainak Vlagyimir Putyin orosz elnök a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum szerdai plenáris ülésén.

Azok, akik ránk erőltetnének valamit, ma nincsenek abban a helyzetben, hogy diktáljanak nekünk. Észhez kellene térniük 

– fogalmazott.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán bejelentette, hogy az EU egy öt lépésből álló intézkedéscsomagot fog elfogadni. Ezek között egyebek mellett szerepel az is, hogy a bizottság ársapka bevezetését javasolja az orosz gázra vonatkozóan.

Vlagyimir Putyin azt mondta, a Nyugatnak vagy a magas árakhoz kellene támogatást nyújtania, vagy a fogyasztást kellene csökkentenie. Ezek a lépések viszont azt eredményeznék, hogy vagy nem változik a fogyasztói magatartás, vagy egy gazdaságilag életképes, ám társadalmilag veszélyes rendszer jön létre.

Jobb, ha ragaszkodunk a szerződéses kötelezettségekhez, a vonatkozó szabályokhoz és a civilizált kapcsolatokhoz 

– hangoztatta Putyin.

Azt az elhatározást, hogy árkorlátozást kell bevezetni az orosz energiaforrásokra, „teljesen ostobának”, minősítette, mert szerinte semmit sem használ a kezdeményezőknek, Oroszország viszont nem fog veszteségesen olajat és gázt szállítani.

Vlagyimir Putyin szerint Oroszországnak nem okoz gondot a világpiacon eladni az energiaforrásait, különös tekintettel a Kínával fenntartott kapcsolataira. (Szakértők szerint ugyanakkor korántsem biztos, hogy Oroszország el tudja majd adni a kitermelt nyersanyagot.)

Putyin kijelentette, hogy ha Németország visszaadja Oroszországnak a Kanadában megjavított Siemens-turbinát, akkor az Északi Áramlat 1 újraindul. Rámutatott, hogy az Északi Áramlat 2 elindításához „csak meg kell nyomni a gombot”, de ehhez ki kellene vonni a vezetéket szankciók alól.

Olaf Scholz német kancellár ugyanakkor azt mondta: a turbinát át tudnák adni a szokásos procedúra keretében, ahogy az előző években is tették. 

A Gazpromnak csupán annyit kellene mondania, hogy kéri vissza a turbinát.

Putyin Vlagyivosztokban egyebek között azt is elmondta, hogy Oroszországnak idén mintegy 500 milliárd rubel (mintegy 3300 milliárd forint) költségvetési többlete lesz. Az oroszországi inflációról azt mondta, hogy „csökkenő tendenciát” mutat, és az év végére várhatóan 12 százalékos lesz, a jövő év első és második negyedévében elérheti az 5-6, vagy akár 4 százalékos célt. 

Egy szerdán kiszivárgott jelentés szerint ugyanakkor az orosz gazdaságot rendkívül érzékenyen érintik a szankciók. A büntetőintézkedések következtében várhatóan egyre inkább inkább elszigetelődik Oroszország, a recesszió pedig akár 10 évig is tarthat. 

Nyitókép: Mihail Klimentyev/MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat

#Külföld#olaj#gáz#szankció#európai unió

Címlapról ajánljuk