Külföld

Új miniszterelnöke van az Egyesült Királyságnak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 6. 15:33

Boris Johnson kiköltözött a Downing Street-i kormányfői rezidenciából, a királynő ezután hivatalosan is megbízta Liz Truss-t a kormányalakítással.

Kedden átvette a királynőtől a kormányalakítási megbízást Liz Truss, jelentette az MTI. Boris Johnson külügyminiszterét azután választotta most meg elnökének a Konzervatív Párt tagsága, hogy a botrányokba belebukó Boris Johnson a nyáron lemondott tisztségeiről.

Boris Johnson kedden délelőtt távozott végleg a brit kormányfők hivatalaként és rezidenciájaként szolgáló Downing Street 10.-ből. A híres 10-es számú ajtó előtt elmondott utolsó beszédében Johnson kérte a kormányzó Konzervatív Párt politikusait, hogy egy emberként támogassák utódját.


II. Erzsébet királynő kedden, Boris Johnsonnal együtt fogadta Liz Truss-t. A 96 éves királynő skóciai nyári rezidenciáján, a Balmoral-kastélyban hivatalosan is elfogadta Johnson lemondását és egyben megbízta utódját a kormányalakítással.

Ezzel a formális aktussal a 47 éves Liz Truss lett az Egyesült Királyság harmadik miniszterelnöknője (Margaret Thatcher és Theresa May után). Liz Truss még kedden visszatér Londonba, hogy megalakítsa új kormányát, aminek viszont egész biztosan nem lesz tagja az eddigi brit belügyminiszter. Priti Patel ugyanis azonnal lemondott kormányzati tisztségétől, amint hivatalosan is kiderült, hogy Truss lesz az új miniszterelnök.

Nyitókép: II. Erzsébet brit uralkodó (balra) fogadja Liz Truss külügyminisztert, az Egyesült Királyságban kormányzó Konzervatív Párt új vezetőjét és kormányfőjelöltjét a skóciai nyári rezidenciáján, a Balmoral-kastélyban 2022. szeptember 6-án – Fotó: MTI/AP/PA pool/Jane Barlow

#Külföld#egyesült királyság#liz truss#kormányfő#miniszterelnök#boris johnson#ii. erzsébet#kinevezés#priti patel

Címlapról ajánljuk