Külföld

A reptéri utasszívatás csúcsa: nyolc és fél órát töltöttek az utasok egy gépen, mielőtt törölték volna a járatot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 6. 18:17

A United Airlines Newarkból Denverbe tartó járata órákig gurult ide-oda a reptéren felszállásra várva, közben az üzemanyaga is elfogyott.

Augusztus 22., hétfő valószínűleg úgy kerül be az amerikai reptéri incidensek történelemkönyvébe, mint a nap, amikor egy egész repülőgépnyi utast kocsikáztattak hosszú órákig ide-oda a United Airlines Boeing gépén a Newark Liberty Nemzetközi Repülőtéren, anélkül, hogy végül eljutottak volna úticéljukhoz.

A United Airlines Boeing 737-900ER gépe Newarkból repült volna Denverbe, és a kaputól való kigurulás után jött a hír, hogy heves viharok miatt nem szállhat fel, írja az AeroXplorer.

Az utasokkal teli gép először három órán át várakozott a reptéri betonon, hogy javuljon az időjárási helyzet. Mivel ez nem következett be, a repülőgép visszatért a kapuhoz. Az utasoknak állítólag azt mondták: „ha nagyon ki kell menniük a mosdóba, vagy ki kell nyújtaniuk a lábukat, csak nyugodtan, de mi jobban szeretnénk, ha nem tennék, mert nem fogunk habozni, hogy itt hagyjuk önöket”.

A terminálnál történt rövid várakozás után a repülőgép visszatért a kifutópályára, egy második felszállási kísérlethez. E második felszállási próbálkozás során a repülőgép további három órát várakozott járó hajtóművekkel a kifutópályán. A hatórányi reptéri jövés-menés elég volt ahhoz, hogy a gép üzemanyaga annyit fogyjon, hogy ne legyen elég Denverig, ezért a pilóták ismét visszagurultak a terminálhoz.

Az elgyötört utasok ekkor már a United alkalmazáson keresztül arról értesültek, hogy a járatukat törölték. A személyzet azonban nem tudott erről az értesítésről, és úgy döntöttek, hogy újra felszállítanak mindenkit a 737-esre, és harmadjára is kigurulnak a futópályához.

Végül további 2,5 óra várakozás után, azaz összesen 8,5 óra ide-oda gurulás végén, a gép személyzete feladta, és a járat – ami rendes körülmények között 3,5-4 óra alatt Denverbe ért volna – végleg visszatért a kapuhoz, hogy töröljék. Az utasok mindezen idő alatt mindössze egy pohár vizet és egy kis csomag kekszet kaptak. A Szövetségi Légügyi Hivatal szerint az összes amerikai járat átlagos késési ideje ugyanezen a hétfőn 37 perc volt. 

Nyitókép: United Airlines gépek a Newark Liberty Nemzetközi Repülőtéren – Fotó: Jeenah Moon/Getty Images

#Külföld#repülőtér#egyesült államok#newark#denver#járattörlés#united airlines

Címlapról ajánljuk