Külföld

Íme a majomhimlő-influenszerek! (Ha nem lenne amúgy is elég szörnyű ez az év)

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 28. 20:08

Van, aki álhírekkel akar híres lenni, van, aki csak úgy.

Egyre több ember próbál azáltal követőket szerezni a közösségi médiában, hogy a majomhimlőre építi influenszeri munkásságát. Nemrég például egy Denise Dewald nevű orvos tweetjét osztották meg több tízezren, amiben azt állította, hogy ürülékevő patkányok terjesztik a járványt, és hogy a vécébe öntött hipóval kell védekezni ellenük – adta hírül a Buzzfeed.

Már a covid alatt is számos vírusinfluenszer tűnt fel, akik közül most sokan átnyergetlek a majomhimlőről való értekezésekre. 

A probléma ezzel az, hogy sokan nem ellenőrzött, vagy ellenőrzötten hamis információkat terjesztenek a járványról.

Pár hete az terjedt el a Twitteren, hogy a majomhimlő a levegőben is terjed, nem csak testi kontaktussal. Ez nem igaz. Egy 720 ezer követővel rendelkező virológus arról is megosztott egy posztot, hogy a vírus akár rollerek kormányának megérintésével is tud terjedni (szintén nem igazolható információ).

Egy tudományos újságíró pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy véletlenül azt írta: A majomhimlő „velem szexelő férfiak” által („men who have sex with me”) terjed, ahelyett, hogy „férfiakkal szexelő férfiak” által („men who have sex with men”). A félregépelt poszt a nem homofób felhasználók körében is irtózatosan népszerű lett.

A cikk szerint a hasonló téves, figyelemfelhajtásra szánt posztok elképesztően népszerűek a közösségi médiában, és sok embert győznek meg a vírusról szóló tévhitek és szándékos hazugságok igazáról.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#majomhimlő#influenszer#twitter#álhír#figyelem

Címlapról ajánljuk