Külföld

Megölték a kisvárost terrorizáló japán majommaffia egyik tagját

rtl.hurtl.hu

2022. július 27. 19:48

Az agresszív horda legalább 50 embert támadott meg, és rendszeresen lopnak a termésből.

Elkapták és megölték a Jamagucsi japán várost hetek óta terrorizáló majombanda egyik tagját.

A mintegy félméteres, hétkilós hím japán makákót vadászok kábították el és ejtették fogságba egy iskola udvarán, majd miután meggyőződtek arról, hogy legalább egy támadás az ő számlájára írható, elaltatták.

Mivel az ételcsapdák nem működtek, az önkormányzat kábítólövedéket használó vadászokat bízott meg a garázda majmok ártalmatlanításával.

A majomhorda keddig legkevesebb ötven embert sebesített – karmolt vagy harapott – meg, köztük gyerekeket. Bár a sérülések nem súlyosak, a szokatlan majomtámadásokkal sokat foglalkozik a japán média.

A hatóságok szerint az egyik bajkeverő „elfogása” valószínűleg nem oldja meg a problémát, mert szemtanúk különböző méretű majmok támadásáról számoltak be, és a lakosok zaklatása az elfogott állat likvidálása után sem hagyott alább.

A japán makákók, amelyek a legészakabbra élő majomfajt alkotják, a szigetországban többfelé hozzátartoznak az utcaképhez, szerte a világban jól ismertek azokról a felvételekről, amelyeken termálforrások forró vizében ejtőzve láthatók a tél kellős közepén. A majmok korábban is bosszúságot okoztak a helyi lakosoknak a termés megdézsmálásával, a Jamagucsiban tapasztalthoz hasonló támadássorozat azonban szokatlan.

A makákók főleg idősekre és gyerekre támadnak, többnyire alattomosan és hátulról. A városi tanács azt javasolja a makákóval szembesülő embereknek, hogy ne nézzenek az állat szemébe, ne tegyenek hirtelen mozdulatot és igyekezzenek a lehető legnagyobbnak látszani, például egy kabát szétnyitásával, majd próbáljanak eltávolodni.

Az agresszív makákók miatt a jamagucsiak közül sokan esernyőt vagy sövényvágót vesznek magukhoz, ha elmennek hazulról.

A szakembereknek egyelőre fogalmuk sincs arról, hogy a majmok mitől váltak agresszívvé, és azt sem tudni, honnan jönnek a városba.

Nyitókép: Japán makákók Hokkaido szigetén. / Getty Images

#Külföld#majom#japán

Címlapról ajánljuk