Külföld

14 tengerészgyalogos élete árán fogták el a hírhedt mexikói drogbárót

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 16. 11:55

Rafael Caro Quintero börtönbe szállítása közben lezuhant egy katonákkal teli Black Hawk helikopter, a katasztrófát egy ember élte túl.

Elfogták Rafael Caro Quintero drogbárót Mexikóban, akit az amerikai drogellenes ügynökség egyik munkatársának meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban is köröztek, közölte a mexikói haditengerészet pénteken.

Quintero alapította Mexikó első nagy drogkartelljét, a Guadalajara kartellt. A férfire a Sinaloa állambeli Choix-ban bukkantak rá egy nyomkövető kutya segítségével, ezután indult az akció az elfogására.

A művelet során legalább tizennégy mexikói tengerészgyalogos életét vesztette, mert lezuhant a helikopterük a közép-amerikai ország északi részén. A szerencsétlenséget – amelynek okát egyelőre nem tudni – egy ember élte túl, írja az MTI.

A haditengerészethez tartozó Black Hawk helikopter Quintero elfogásában vett részt, az őt szállító repülőgépet kísérte. A mexikói elnök és az amerikai igazságügyi minisztérium is részvétét fejezte ki a 14 mexikói tengerészgyalogos halála miatt.

A drogbárót a szigorúan őrzött Altiplano börtönbe szállították, később döntenek kiadásáról az Egyesült Államoknak, közölte a mexikói államügyészség.


Az USA körözte

Az Egyesült Államok az amerikai drogellenes ügynökség (DEA) egyik munkatársa, Enrique Camarena Salazar 1985-ös meggyilkolása miatt körözte Rafael Caro Quinterót.

Quintero 2013 óta szökésben volt, miután egy mexikói bíróság eljárási hibákra hivatkozva 28 év után, idő előtt szabadlábra helyezte. A drogbárót eredetileg negyven év börtönre ítélték, mert az utasítására elrabolták, megkínozták és megölték Enrique Camarena Salazart. Bár a mexikói legfelsőbb bíróság semmissé tette a Quintero elengedéséről szóló ítéletet, addigra a drogbáró eltűnt a hatóságok szeme elől. A washingtoni külügyminisztérium húszmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

Merrick B. Garland amerikai legfőbb ügyész megköszönte a mexikói hatóságoknak a 69 éves Quintero elfogását.

Néhány nappal korábban Andrés Manuel López Obrador mexikói államfő hivatalos látogatást tett Washingtonban Joe Biden amerikai elnöknél. Elemzők szerint Quintero elfogása gesztusaként értelmezhető Mexikó részéről. Az amerikai-mexikói viszonyt több minden, egyebek között a biztonság és a migráció ügye is terheli.

Nyitókép: FBI

#Külföld#mexikó#helikopter#szerencsétlenség#légi katasztrófa#black hawk#drogbáró#elfogás

Címlapról ajánljuk