Külföld

Putyin kirúgta az orosz űrügynökség teljhatalmú urát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 16. 8:56

Dmitrij Rogozint teljesen váratlanul, indoklás nélkül távolították el a Roszkozmosz éléről, utódja a korábbi védelmi miniszterhelyettes, Jurij Boriszov.

Vlagyimir Putyin leváltotta az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz híres-hírhedt vezetőjét. Dmitrij Rogozin kirúgásának híre váratlanul ért szinte mindenkit, főképp azután, hogy a héten a NASA és a Roszkozmosz hivatalosan is megállapodott a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) űrhajósokat szállító amerikai Crew Dragon és orosz Szojuz űrhajók közötti üléscsereprogramról, írja a Spaceflight Insider.

Az 58 éves, Vlagyimir Putyinhoz végletekig lojális Rogozin 2018 májusa óta töltötte be jelenlegi pozícióját. Az egyelőre nem világos, hogy mi indokolta leváltását, mint ahogy azt sem tudni, hogy ajánlottak-e fel neki új pozíciót.

A Kreml közlése szerint Rogozin helyére a 65 éves Jurij Boriszov kerül.

A Roszkozmosz új főigazgatója, Boriszov 2012 és 2018 között védelmi miniszterhelyettes, 2018 és 2022 között pedig Oroszország védelmi és űriparért felelős miniszterelnök-helyettese volt. Hogy Boriszov milyen irányba vezeti az orosz űriparért is felelős Roszkozmoszt, csak találgatni lehet. Az, hogy a politikus korábban a szovjet és az orosz hadseregben szerzett tapasztalatokat, azt valószínűsíti, hogy megerősödhet az űrháborús vonal.

Rogozin, az elszabadult űrhajóágyú

A szélsőségesen Amerika-ellenes, provokatív nyilatkozatairól ismert Dmitrij Rogozin már hivatalba lépése előtt is hangos kritikusa volt az Egyesült Államoknak. Az Oroszország ellen a Krím elfoglalása miatt bevezetett szankciók apropóján 2014-ben ezt írta Twitteren: „Az űriparunk elleni szankciók elemzése után azt javaslom az USA-nak, hogy az űrhajósaikat trambulin segítségével juttassák fel a Nemzetközi Űrállomásra”.

2011 és 2020 között az Egyesült Államok kizárólag az orosz Szojuz űrhajókkal tudta az ISS-t elérni. Azóta azonban a NASA űrhajósai elsősorban a Crew Dragon űrhajóst használják a legtöbbször a Föld körül keringő űrállomás eléréséhez.

Oroszország jelenlegi, 2022. február 24-én kezdődött teljes ukrajnai inváziója miatt a nemzetközi közösség további szankciókat vetett ki Oroszországra. Rogozin válasza a Roszkozmosznál az volt, hogy felmondta az összes nyugati kereskedelmi célú rakétaindítási szerződést.

Rogozin a háború kezdete után egy olyan videót is megosztott, amelyen az ISS orosz legénysége az orosz modult lekapcsolva elhagyja az ISS-t, magára hagyva egy amerikai űrhajóst a pusztulásra ítélt űrállomáson. Rogozin azzal fenyegetőzött, hogy Oroszország teljesen kiszáll az ISS-t működtető nemzetközi összefogásból:


Amikor az Európai Űrügynökség (ESA) pár nappal ezelőtt közölte, hogy törlik az ExoMars küldetést és végleg kilépnek a Roszkozmosszal való együttműködésből. Megtorlásként Rogozin közölte, hogy leállítják az ISS-en lévő európai robotkarral (ERA) kapcsolatos munkálatokat. Nem világos egyébként, hogy az ERA-val való munka leállítása valóban megtörténik-e, mivel az űrállomás orosz részének nagyobb szüksége van rá, mint az ESA-nak. Ugyanis csak ezzel a karral lehet a nemrég megérkezett Nauka modulhoz egy hűtőegységet és egy új zsilipet hozzáadni, amit a jövő hétre terveztek, közös európai-orosz űrséta keretében.

Nyitókép: Mikhail Svetlov / Getty Images

#Külföld#roszkozmosz#dmitrij rogozin#roszkoszmosz#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború#szankciók#űrkutatás#leváltás

Címlapról ajánljuk