Külföld

A tengerbe menekültek az erdőtűz elől a turisták Bibionében

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 16. 12:21

Elképzelhető, hogy a nagy szárazság miatt magától kapott lángra a növényzet.

Több turista is a tengerben keresett menedéket az észak-olasz üdülőváros, Bibione környékén pusztító erdőtűz elől. Az embereket a parti őrség mentette ki a vízből, írta az MTI a dpa német hírügynökségre hivatkozva.


A lángok péntek délután csaptak fel a közkedvelt nyaralóhelyen, az olasz tűzoltóság közlése szerint a közeli fenyőerdőben kezdett tombolni a tűz. A tűz oltásában egy helikopter is részt vesz.

San Michele al Tagliamento polgármester-helyettese, Pierluigi Grosseto azt mondta, hogy nem tudnak eltűnt emberekről.


A rendőrség vizsgálatot indított, hogy megállapítsa, mi okozta a tüzet. Grosseto szerint elképzelhető, hogy a nagy szárazság miatt magától kapott lángra a növényzet.

Frassilongo környékén 90 tűzoltó, két helikopter és két repülő küzd egy hetven hektárra kiterjedő erdőtűzzel. Toszkánában, Szicíliában és Szardínián is pusztítanak a lángok.

Portugáliában és Spanyolországban is tűz pusztít

Eközben a Público című portugál napilap arról tájékoztatott, hogy lezuhant egy egymotoros, kétéltű tűzoltó repülőgép Portugália északkeleti részén, és a pilóta meghalt a balesetben. A repülőgép a Torre de Moncorvo térségében pusztító erdőtűz oltásában vett részt. Jelenleg 13 nagyobb és többtucat kisebb tűz pusztít a népszerű nyaralóhelyen.

Portugáliában hónapok óta nagy a szárazság és a forróság. A lángok egy hét alatt több mint 25 ezer hektárt perzseltek fel a helyi hatóságok szerint.

A szomszédos Spanyolországban sem jobb a helyzet: szombat reggel 33 erdőtűz égett országszerte. Tizennégy helyszínen egyelőre nem sikerült megfékezni a lángok terjedését. Málaga közelében 2300 embert kellett evakuálni, írta az El País című spanyol napilap.

Nyitókép: Vigili del Fuoco

#Külföld#olaszország#bibione#erdőtűz#strand#menekülés

Címlapról ajánljuk