Külföld

Lemondott az olasz miniszterelnök, az államfő nem fogadta el

Dévai LászlóDévai László

2022. július 14. 19:31

Mario Draghi átadta a lemondását a köztársasági elnöknek, de Sergio Mattarella elutasította.

Bejelentette lemondását Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtökön, miután az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevű kormánypárt kivonult a kormány energiacsomagjáról tartott szenátusi szavazásról – írja a BBC.

Az Európai Központi Bank korábbi vezetője 2021 februárja óta vezette az olasz egységkormányt. Draghi sajtótájékoztatón közölte: a kormányt összetartó bizalmi paktum megszűnt, ezért még ma este benyújtja a felmondását a köztársasági elnöknek.

Időközben Dragi be is nyújtotta a lemondást, de az államfő azt elutasította. Hivatalának közleménye szerint Sergio Mattarella felkérte a kormányfőt, hogy forduljon a parlamenthez és mérje fel a politikai erőviszonyokat.

Azzal, hogy az Öt Csillag nem szavazta meg a kormány energiacsomagját csütörtökön, válság alakulhat ki az országban. A mozgalom frakciója a szavazáskor kivonult a teremből. Draghi korábban többször is hangoztatta, hogy az Öt Csillag nélkül nincs kormány sem, így nem meglepetés a lemondása.

A kérdéses csomagot 172-en támogatták a szenátusban, 39-en pedig nemmel szavaztak. A csomag értelmében a parlament felgyorsította volna több milliárd eurós segély jóváhagyását. Az intézkedések nagyrészt a kialakult megélhetési válságot kezelték volna, de a tervezetben szerepelt egy olyan javaslat is, amely engedélyezte volna Rómának, hogy egy nagy szemétégetőt építsenek a városhoz közel.

Az Öt Csillag Mozgalom azt szerette volna elérni, hogy a megélhetési költségeket az állam hitelből fedezze, a szemétégető megépítését viszont egyértelműen ellenezték.

Az Öt Csillag húzása kormányválságot okozhat, ami magában hordozza azt a lehetőséget, hogy az Európai Unió több milliárd eurós forrásait sem kaphatják meg. Ez szó szerint katasztrófa lenne Olaszország számára, az EU-s pénzek nélkül ugyanis nem tudnák hatékonyan kezelni az aszály okozta válságot, illetve nem tudnák csökkenteni az orosz energiafüggőségüket sem.

Nyitókép:  Massimo Di Vita/Archivio Massimo Di Vita/Mondadori Portfolio via Getty Images

#Külföld#mario draghi#olaszország#lemondás#egységkormány

Címlapról ajánljuk