Külföld

Léggömbökkel juttatnak gyógyszert, vitamint és maszkot Észak-Koreába

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 29. 16:59

Szöulban élő disszidensek húsz légömböt indítottak útnak kedden a koronavírus-járvány sújtotta diktatúrába. 

A Szabad Észak-Koreáért Harcolók (Fighters for Free North Korea) nevű észak-koreai disszidenscsoport orvosi ellátmányt szállító léggömböket bocsátott fel kedden a két Korea közti határ közelében.

Az aktivisták 20 léggömböt indítottak útnak, összesen 50 ezer fájdalomcsillapító tablettát, 30 ezer C-vitamint és 20 ezer N-95-ös maszkot küldenek velük Észak-Koreába – írja az ABC News.

A csoport korábban propagandaellenes röplapokat küldött így a határon túlra, de nemrég úgy döntöttek: inkább orvosi felszereléseket küldenek, hogy segítsenek a koronavírus-járvány sújtotta északi honfitársaikon. A csoport közölte, hogy ebben a hónapban már másodjára küldtek léggömböket orvosi felszereléssel Északra, és ezt a jövőben is folytatni fogják. Egy korábbi akcióról a honlapjukon is beszámoltak.

Dél-Koreában egyébként börtön vagy pénzbüntetés jár azért, ha valaki engedély nélkül röplapokat küld a határon túli északi területekre. A dél-koreai Egyesítési Minisztérium egyik tisztviselője az ABC Newsnak azt mondta, hogy a hatóságok vizsgálják a Szabad Észak-Koreáért Harcolók tevékenységét.

Észak-Koreában gyakorlatilag akadálytalanul tombol az új típusú koronavírus, az országban nincs vakcina, nem tesztelnek, az állami média csak a lázas betegek és elhunytak számát közli naponta. A járvány kezeléséhez szükséges orvosi felszerelések hiányában Phenjan legfontosabb újságja, a Rodong Sinmun azt tanácsolta az embereknek, hogy forduljanak hagyományos gyógymódokhoz, például igyanak fűzfa- vagy lonclevélteát.

Nyitókép: Fighters for Free North Korea

#Külföld#észak-korea#koronavírus-járvány#léggömb#dél-korea

Címlapról ajánljuk