Külföld

Az EU egy évvel meghosszabbította a védettségi útlevelek rendszerét

Mohos MátéMohos Máté

2022. június 28. 14:04

Az EU Tanácsa kedden járult hozzá a döntéshez. Ez nem jelenti azt, hogy mindenhol kötelezők lesznek a vakcinaútlevelek, csak azt, hogy megtartják a hozzájuk szükséges infrastruktúrát.

Múlt csütörtökön megszavazta az Európai Parlament az uniós védettségi igazolványok egy évvel való meghosszabbítását, kedden pedig az EU Tanácsa is hozzájárult a döntéshez. A június 30-án lejáró rendeletet egy évvel hosszabbították meg az Európai Bizottság javaslatára, írja az MTI.

A témáról Brüsszelben kiadott közleményben kiemelték: a rendelet érvényének kiterjesztése biztosítani fogja, hogy az uniós utazók, valamint az arra jogosultak továbbra is használhassák uniós digitális Covid-igazolványukat az EU-n belüli utazásokhoz azokban a tagállamokban, ahol ezekre a dokumentumokra még szükség van. A szabályozás azt is lehetővé teszi a tagországok számára, hogy új típusú antigén teszteken alapuló vizsgálati tanúsítványokat állítsanak ki.

A jogszabály szerint az Európai Bizottságnak hat hónappal az igazolványok érvényességének meghosszabbítása után értékelnie kell, hogy a vonatkozó rendelet fenntartása szükséges-e, és továbbra is arányos-e.

A koronavírus elleni védettséget igazoló uniós tanúsítványt létrehozó, jelenleg hatályos rendeletet 2021. június 14-én fogadták el. Az Európai Bizottság február 3-án javasolta a rendelet érvényességének meghosszabbítását egy évvel, azaz 2023. június 30-ig. Ha az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, a rendelet korábban is hatályon kívül helyezhető.

Az EU korábban konzultációt is indított az igazolásokról: ezen a 447,7 milliós EU-lakossághoz képest kevesen, mintegy 385 ezren vettek részt ezen, akik közül a legtöbben ellenezték a meghosszabbítást, adta hírül korábban a Gulf Insider.

A mostani döntés nem azt jelenti, hogy a vakcinaútleveleket kötelező lesz használnia az országoknak, csupán hogy megmarad az azok számára kiépült infrastruktúra – ez a döntés a tagállamoké lesz.

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images

#Külföld#védettségi igazolás#eu#útlevél#európai parlament

Címlapról ajánljuk