Külföld

Pável generális bevetésen – Putyin már a 127 kilós tábornokokat is visszahívja a nyugdíjból, hogy Ukrajnába küldje őket?

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 27. 18:48

A brit bulvármédiából útnak indult hír szerint Pável generálist, a 67 éves, szemmel láthatóan hatalmas súlyfelesleggel küzdő afganisztáni hőst is harcba küldi az orosz elnök, hogy a súlyos tisztveszteségeket kipótolja. A jól hangzó hírrel csak egy gond van: valószínűleg nem igaz.

Szörnyeteg keletről! A pánikba esett Putyin egy elhízott, 127 kilós nyugdíjas tábornokot hívott harcba, hogy vezesse csapatait Ukrajnában, miután a legjobb és legtapasztaltabb vezető parancsnokainak többsége meghalt a háborúban

– ezzel a szenzációs címmel jelentetett meg egy cikket vasárnap a brit Daily Mail. A cikk szerint az orosz elnök egy olyan öreg és harctéri szempontból alkalmatlan fizikai állapotúnak tűnő visszavonult tisztet küldött Ukrajnába, aki egykor még az afganisztáni háborúban szerzett érdemeket. A névtelen hírszerzői forrásokra hivatkozó brit bulvárlap olyan elemekkel színesítette a cikket, miszerint Pável generális a mai napi rengeteget eszik, sok vodkát iszik, és egy meghökkentő fotót is közzétettek a magas rangú orosz tisztről:

Putyin már az elhízott, öreg tábornokokat is visszahívja a nyugdíjból, hogy Ukrajnába küldje őket?
Forrás: INTERNET

A cikket rengeteg lap átvette, elég hamar bejárta a közösségi oldalakat is, a fotó maga szinte azonnal mémmé vált.

Mindez elsősorban arra kiváló példa, hogy a dezinformációs háború határok nélkül tombol. A hír ugyanis nagyon nagy valószínűséggel nem igaz.

Erre több jel is utal:

  • A Daily Mail nem nevezi teljes nevén az állítólagos magas rangú orosz tisztet, végig Pável generálisként hivatkozik rá, így gyakorlatilag lehetetlen visszakövetni, hogy létező személyről van-e szó.
  • A lap azt írja, hogy a férfi testsúlya 127 kilogramm, miközben a fotón látható katona ennél szemmel láthatóan sokkal nagyobb súlyfelesleggel küzd.
  • A fotó forrása bizonytalan, nem tudni, hogy hol, mikor és milyen alkalomból készült.

Bár a zárt Facebook, Telegram stb. közösségi médiás csoportok korában nehéz rövid időn belül visszakeresni egy ilyen semmiből feltűnő kép forrását, a kép alapján a következőket azért elég nagy bizonyossággal lehet állítani:

Alapvetően két eset képzelhető el:

  • orosz dezinformációs művelet része a Daily Mail becsapása, amivel még inkább hiteltelenné teszik az amúgy is rengeteg kacsát publikáló brit bulvárlapot,
  • nyugati dezinformációs művelet része, hogy jól terjedő hamis hírekkel rombolják az orosz hadsereg és vezérkar, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök reputációját.
#Külföld#orosz-ukrán háború#hírhamisítás#fake news

Címlapról ajánljuk