Külföld

Tífusz vagy kolera ütötte fel a fejét a súlyos koronavírus-járvánnyal is küzdő Észak-Koreában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 16. 17:44

A diktatúra egészségügyi hatósága egy meg nem nevezett bélbetegség terjedéséről számolt be, Kim Dzsongun karantént rendelt el.

Egy azonosítatlan bélbetegség kitörésével küzd Észak-Korea, ami tovább növeli a távol-keleti diktatúrában a Covid-19-járvány okozta feszültséget, írja a BBC, a hivatalos KCNA hírügynökségre hivatkozva.

Az ország vezetője, Kim Dzsongun elrendelte a karanténintézkedések végrehajtását és szerdán gyógyszert küldetett Haeju városába, hogy segítsen a fertőző „akut bélbetegségben” szenvedő betegeken.

Dél-koreai egészségügyi szakértők azt gyanítják, hogy a betegség tífusz vagy kolera lehet.

Az észak-koreai hírügynökség arról nem számolt be, hogy hány embert érint az "akut béljárvány", és azt sem részletezte, hogy mi a betegség és mik a tünetei, csak annyit közöltek, hogy a gyomort és bélrendszert érintő kórról van szó.

A betegség Dél-Hvanghae tartományban ütötte fel a fejét, ebben a térségben található Haeju, Észak-Korea fő mezőgazdasági régiója, ami súlyosbíthatja az országot sújtó élelmiszerhiányt.

Észak-Korea májusban rendkívüli állapotot hirdetett, miután közölte, hogy emberek milliói szenvednek lázas betegségben, amelyről úgy vélik, hogy az új típusú koronavírus okozza.

Jelenleg a világ országai közül Tajvan és Ausztrália után Észak-Koreában tombol leginkább a koronavírus. Csütörtökön 26 010 új esetet jelentettek, az április vége óta országszerte regisztrált lázas betegek száma megközelíti a 4,56 milliót. 

Szakértők attól tartanak, hogy a valós helyzet ennél sokkal rosszabb is lehet, mivel az országban gyakorlatilag nem tesztelnek senkit, a járványügyi statisztikák megbízhatatlanok, Észak-Korea egészségügyi rendszere szörnyű állapotban van, ráadásul a diktatúra elutasította a lakosságnak szánt nemzetközi oltóanyag-felajánlásokat is.

Nyitókép: lázmérés egy phenjani gyárban – Fotó: Kyodo News via Getty Images

#Külföld#észak-korea#koronavírus-járvány#tífusz#kolera

Címlapról ajánljuk