Külföld

A francia elnök szerint nem szabad teljesen elszigetelni Putyint

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 16. 18:36

Emmanuel Macron, Olaf Scholz és Mario Draghi, a tétlenséggel leginkább vádolt európai vezetők látogattak Kijevbe, hogy az ukrán elnökkel tárgyaljanak.

Csütörtökön az ukrán fővárosba érkezett Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz kormányfő. A látogatás megszervezése hetekig tartott, mivel a politikusok igyekeztek leküzdeni a háborúra adott válaszukkal kapcsolatos ukrajnai kritikákat, írja az MTI.

Kijev ugyanis következetesen bírálja Franciaországot, Németországot és kisebb mértékben Olaszországot is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az utóbbi hetekben többször is szemükre vetette, hogy késlekedtek az országnak nyújtott támogatásokkal. Azzal vádolta őket, hogy lassan szállítanak fegyvereket, és hogy saját jólétüket Ukrajna szabadsága és biztonsága elé helyezik.

Macron a Kijevbe érkezés után azt mondta, hogy 

ez egy fontos pillanat. Az egység üzenetét küldjük az ukránoknak... mert tudjuk, hogy a következő hetek nagyon nehezek lesznek. 

Arra a kérdésre, hogy miért éppen most kerül sor a látogatásra, a francia elnöki hivatal egyik tisztviselője azt mondta, úgy gondolták, hogy a legjobb, ha közvetlenül a jövő heti EU-csúcs előtt teszik meg, amelyen az ukrán csatlakozás kérelemről is szó lesz.

Kijevben nem sokkal az uniós vezetők érkezése után megszólalt a légiriadó, de a figyelmeztetést nem sokkal később feloldották. Vitalij Klicsko kijevi polgármester újságíróknak azt mondta, hogy „továbbra is kockázatos Kijevbe látogatni, mert a rakéták bármikor újra lecsaphatnak”.

Támogatják Ukrajnát az oroszok elleni harcban

Az uniós vezetők a nap folyamán felkeresték az ukrán főváros Irpiny negyedét, ahol az orosz csapatok több száz civillel végeztek márciusban. Itt Klaus Iohannis román elnök is csatlakozott hozzájuk. Az európai politikusok találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is, majd közös sajtótájékoztatójukon kiálltak Ukrajna mellett. A német kancellárt napok óta folyamatosan az a kritika éri, hogy nem hajlandó a beígért német fegyversegélyt útnak indítani Ukrajnába. Olaf Scholz most Berlin következetes támogatásáról biztosította az ukrán elnököt:

Nem csak szolidaritást akarunk tanúsítani, hanem biztosítani akarjuk Ukrajnát arról, hogy az általunk szervezett segítség folytatódik, a pénzügyi és humanitárius mellett a fegyverek terén is, mindaddig, amíg szükséges.

Olaf Scholz azt is kijelentette, hogy a Moszkvával szemben bevezetett uniós szankciók hozzájárulnak ahhoz, hogy Oroszország feladja háborús terveit és kivonja csapatait.

Mario Draghi olasz kormányfő  elmondta, hogy Olaszország kifejezetten támogatja Ukrajna uniós tagjelöltségét, és az Európai Tanács jövő heti ülésén kiállnak emellett. Az olasz miniszterelnök szerint ugyanis az ukrán nép az orosz invázió elleni harcban az európai demokrácia és szabadság értékeit védi nap mint nap, ezért az országnak azonnali tagjelölti státuszt kell kapnia.

Emmanuel Macron is támogatja Ukrajna azonnali uniós tagjelöltségét, és szerinte Ukrajna számíthat szövetségeseire. A francia elnök szerint nem szabad teljesen elszigetelni Putyint, valamilyen kommunikációs csatornára szükség van az orosz elnökkel. Ezzel tulajdonképp megismételte korábbi álláspontját, ami szerint nem szabad Vlagyimir Putyint annyira megszégyeníteni, hogy ezzel kizárják a tárgyalások lehetőségét.

Volodimir Zelenszkij arról beszélt, hogy Oroszország inváziója egész Európa elleni támadás, és csak közös fellépéssel lehet megállítani. Azt is mondta, hogy a vezetők látogatása azt mutatja, hogy Ukrajna nincs egyedül a harcban.

Az európai vezetők azt is elmondták, hogy további fegyvereket küldenek Ukrajnának, köztük hat újabb nagy hatótávolságú Ceasar ágyút Franciaországból.

A Krímet is visszaszereznék

Közben David Arahamija, a Moszkvával tárgyaló ukrán küldöttség vezetője, a Volodimir Zelenszkij pártjának frakcióvezetője amerikai látogatása során nyilatkozott az Axios hírportálnak arról, hogy az ukrán hadsereg napi vesztesége a háborúban átlagosan 200-500 fő, a jelentős számú sebesülttel együtt pedig megközelíti az ezret. Ukrajnában eddig egymillió embert mozgósítottak, és további kétmillió fővel lehet növelni a hadsereg létszámát az orosz agresszió elleni küzdelem folytatása érdekében. 

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjúját, amiben elmondta, hogy Ukrajna minden területét, így a Krímet is vissza akarja szerezni, és jelezte, ez utóbbihoz fel kívánja használja a partnereitől kapott fegyvereit is.  

Az ukrán vezérkar csütörtöki helyzetjelentése szerint az orosz csapatok a Donyec medencében folytatják Szeverodoneck teljes megszállására tett kísérleteiket, és fő erőiket Bahmut irányában összpontosítják.  

Nyitókép: Alexey Furman / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#kijev#emmanuel macron#olaf scholz#mario draghi#volodimir zelenszkij

Címlapról ajánljuk