Külföld

Március vége óta alig szállítottak a németek fegyvereket Ukrajnába

Dévai LászlóDévai László

2022. június 8. 20:53

Vannak olyan szállítmányok, amiket korábban beígértek, de még mindig nem küldtek el.

Németország március 25-e óta alig küldött fegyvert Ukrajnába, a 444.hu a Spiegel alapján azt írja, hogy az ország most sem indította meg a beígért fegyverszállítmányokat. A német kormány arról értesítette a védelmi ügyekkel foglalkozó képviselőket, hogy a leszállított fegyverekhez nem érkeztek meg a kiegészítő szállítmányok, viszont nincs tervben, hogy a jövőben frissíteni fogják ezeknek a szállítmányoknak a listáját.

Olaf Scholz német kancellár a hét elején azt mondta, hogy Németország továbbra is az egyik legfontosabb katonai támogatója Ukrajnának.

Ukrán források szerint ugyanakkor az elmúlt több mint két hónap alatt lényegében semmilyen fegyver nem érkezett a németektől, az országból március 30. és május 26. között két szállítmány érkezett, mindkettő csak kisebb eszközöket tartalmazott.  A májusi szállítmányban páncéltörő aknákat és irányított aknákat küldtek, de a háború jelenlegi szakaszában ezeknek az eszközöknek aligha veszik hasznát az ukránok. Egy hónapja

  • géppuskák pótalkatrészeit,
  • gyújtószerkezeteket,
  • rádiókat,
  • kézigránátokat,
  • robbanótölteteket,
  • és aknákat kaptak az ukránok.

Légvédelmi és tankelhárító eszközöket utoljára március végén küldtek a németek, a beígért Gepard légelhárító lövegeket viszont el sem indították Ukrajna felé. A hírek szerint azért, mert még nem képezték ki a használatukra az ukrán katonákat. A kiképzést a németek június közepére, valamint július végére ígérték.

Nyitókép: Bernd Wüstneck / picture alliance / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#németország#szállítmány#fegyver

Címlapról ajánljuk