Külföld

Így törheti meg a sziklaszilárd ukrán harci morál az orosz offenzívát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 7. 15:23

A több mint száz napja tartó ukrajnai háború egyik legfontosabb kérdésévé vált, hogy a két harcoló oldalon milyen szintű a katonai morál. Az összkép az, hogy az ukránoknál sokkal jobb a helyzet, mint a minden téren korrumpálódott orosz hadseregben. De vajon minek köszönhető az ukránok már-már példátlan harci szelleme?

A 21. századi hadtörténet és -tudomány művelőinek évtizedekre elegendő kutatási témát nyújt majd az Ukrajna ellen 2022. február végén indított orosz háború. Az offenzíva előtt hangoztatott taktikai, stratégiai, logisztikai elvek gyakorlatba ültetésének sikeressége, illetve kudarca nyilván az egyik fő elemzői irány lesz, akárcsak a harcoló hadseregek szervezettségének és felkészültségének vizsgálata. Az is nyilvánvaló, hogy ez minden idők legátfogóbban – egyben legkaotikusabban, legátláthatatlanabbul, dezinformációktól átszőve – dokumentált háborúja. Az okostelefonok, kamerás drónok, közösségi oldalak, műholdas internet szövevényének köszönhetően nemcsak a kutatók, katonai szakértők, de az átlagember is jól láthatja mi minden történik a frontvonalak mentén, a hátországokban, a megszállt területeken, még ha nem is alkothat kristálytiszta képet a hadműveletek egészéről, és nem láthat bele a két oldalon a politikai vezetés és a katonai vezérkar közti történésekbe.

A harcoló katonák által TikTokra, Twitterre, Telegramra, Instagramra feltöltött fotók, videók, a haditudósítók harctéri riportjai, a katonai hírszerzők jelentései jól megvilágítják a háború egyik nehezen megfogható, puha vonatkozását, ami a rakéták, tarackágyúk, páncélosok és páncéltörők mellett eldöntheti a háború kimenetelét. Nagy szavak, de a sziklaszilárd harci morál, a félelmet nem ismerő bajtársiasság, a halált megvető bátorság ugyanolyan fontos része a katonák felszerelésének, mint a kompozit sisak, a gépkarabély, a golyóálló mellény, és a rozsdamentes kanálgép.


John Spencer, az Egyesült Államok hadseregének nyugalmazott őrnagya, a Madison Policy Forum városi hadviseléssel foglalkozó szakértője a Kyiv Poston megjelent cikkében egyenesen odáig ment, hogy kijelentette: a morál fontosabb, mint bármilyen drága fegyverrendszer vagy katonai doktrína, és ő személy szerint azt látja, hogy az ukrán hadsereg katonái kiemelkedően magas harci morálról tettek ezidáig tanúbizonyságot.

Spencer úgy próbálja megvilágítani a morál jelentőségét, hogy a morál az a valami, ami elengedhetetlen egy szervezet számára ahhoz, hogy elérje a céljait. A morál az egyén és a csoport érzelmi vagy mentális állapota, ami a küldetés teljesítéséhez szükséges, különösen az ellenállással és nehézségekkel szemben. Gyakran szinonimája a motivációnak, az önbizalomnak, a bátorságnak, a sorsunk feletti kontroll érzésének és az összetartásnak, amelyek a háborúban mind a harcra való hajlandóságot jelentik. Mindez nagyon szépen hangzik, de a morál hiába létfontosságú, nehezen határozható meg, milyen összetevői vannak, mérni pedig szinte teljes képtelenség. John Spencer szerint minden jó parancsnok igyekszik fenntartani katonái morálját, de ez nem mindegyiküknek sikerül.

Az nyer, aki jobban akar

Az, hogy a háború az akarat küzdelme, nem újdonság: az az oldal győz, amelyik megtöri a másik akaratát, és a harc feladására kényszeríti. Spencer ezzel a megállapítással a RAND Corporation nonprofit politikai kutató és elemzőszervezet Harci akarat című 2019-es tanulmányára hivatkozik, aminek bevezetőjében ez áll:

A harci akarat a háború egyetlen legfontosabb tényezője. A küzdeni akarás a harcra való hajlandóság és határozottság, hogy harcoljunk, hogy tovább harcoljunk és győzzünk. A világ legjobb technológiája sem ér semmit akaraterő nélkül, hogy használjuk és továbbhasználjuk, még akkor is, ha egyre nagyobbak a veszteségek és váratlan csapások következnek be. A küzdeni akarás a hadviselés kitörölhetetlen emberi természetét képviseli.

A RAND kutatói egy olyan modellt dolgoztak ki, ami egyéni, alakulati, szervezeti, állami és társadalmi szinten vizsgálja az egyes katonai egységekben működő harci morált, küzdeni akarást. A morál szintjére rövid, közép és hosszú távon hatással lévő tényezőket három csoportba sorolták aszerint, hogy a motiváltság, a képesség vagy a kultúra határozza-e meg azokat.

A modell összesen 29 fő faktort azonosított, köztük olyanokat, mint az identitás, integritás, stratégia, kiképzés, hozzáértés, összetartás, támogatás, vezetés, csapatszellem, ideológia, bosszú, eltökéltség. Ezeken belül 61 altényező sorolható fel, amik csökkentik vagy növelik a harci morált, például: fegyelem, pontosság, bizalom, meggyőzőképesség, történelem, etnikum, ideológia, karakter, képességek, hozzáértés, hatékonyság, egyértelműség, korrupció stb.

Az ukrán morál négy pillére

Spencer négy fontos tényezőt sorol fel, amik segítenek magas szinten tartani a küzdőszellemet, és szerinte közösek minden erős morálú szervezetben:

Kommunikáció:

Volodimir Zelenszkij elnök rendszeresen tartja a kapcsolatot az ukrán csapatokkal. Napi videóüzenetei bizalmat sugároznak, reményt adnak, fenntartják a katonák hűségét és magas morálját. Az olyan eltökélt üzenetek, mint a Kígyó-sziget védőinek szavai, amikkel a megadásra felszólító orosz hadihajót elküldték a picsába, milliókat inspirálnak.


A SpaceX által Ukrajnának biztosított Starlink műholdas internetterminálok ebben döntő fontosságú szerepet játszanak, mivel az ukrán alakulatok képesek valós időben fogadni a taktikai és stratégiai jelentőségű üzeneteket – és ha egy csoport azonos ütemben ugyanazt az üzenetet kapja, az kohéziót teremt. Az ukrajnai háborúnak ez a modern kommunikációs aspektusa már-már forradalmi jelentőségű Spencer szerint.

Zene:

Lehet, hogy elcsépeltnek hangzik, de a zenében gyógyító, sőt egyesítő erő rejlik – egy jól eltalált dallam, egy fülbemászó téma tömegeket motiválhat. Az ukrajnai háborúban több kiváló példát is láthattunk erre, az óvóhelyen a Jégvarázs betétdalát éneklő ukrán kislánytól kezdve, a Bayraktar drónhimnuszon keresztül, az amerikai turnéját megszakító, harcolni hazatérő Andriy Khlyvnyuk ukrán énekesen át, a 2022-es Eurovíziós dalfesztivált megnyerő Kalush zenekarig. Remekül él a zenével az ukrán hadsereg az orosz páncélosok megsemmisítéséról naponta többször is publikált videók esetében is: az ukrán elektronikus zenékre felrobbanó tankok számukra igen lelkesítő 1-2 perces audiovizuális alkotások.


Kohézió:

Közhely ez is, de egy hadsereg, egy katonai alakulat egységes csoportként kell harcoljon, nem pedig egyének kollektívájaként. A katonák a tőlük jobbra és balra álló társuktól kezdve egy egész, föld alatt rekedt osztagig képesek egymás lelkesedését fenntartani. Még a háziállatok is lényeges részét képezhetik a csapatszellemnek, mint például az Azovsztal gyár kutyái, vagy az ukrán városok romjai közt talált, katonák gondjaiba vett macskák. A mosolygó, nevető, táncoló ukrán katonákról megosztott videók nemcsak a hátországban maradt aggódó szeretteiknek segítenek jobban érezni magukat, de létfontosságúak az egység összetartásához és a harci szellem fenntartásához is.


Vezetés:

A jó parancsnokok tudják, hogy a katonák morálja nem állandó. Gyorsan romolhat, és veszélyeztetheti az egész alakulat harci kedvét. Ezért, mint a háború minden ismeretlen változóját, a morált is figyelemmel kell kísérni. Egy hatékony vezető a tapasztalatlan sorkatonákat is képes szinte egyik napról a másikra háborús hősökké változtatni. Miközben az orosz politikai és katonai vezetés alig tartja a kapcsolatot az Ukrajnába küldött orosz katonákkal, az ukrán vezetés napi rendszerességgel ad ki közleményeket, videós jelentéseket. Zelenszkij elnök lelkesítő beszédei jelentős összetartó erőt képviselnek az ukrán csapatok számára, sőt más országokat is arra ösztönöznek, hogy támogassák a honvédő ukránokat.

Az oroszok maguk alatt vannak

Azt persze semmiképp nem szabad gondolni, hogy az ukrán alakulatok élete csupa vidámság és egekig érő harci kedv. Súlyos veszteségeik, a keleti fronton állandósult orosz nyomás, a Putyin-ellenes nyugati koalíció kisebb-nagyobb repedései mind érezteti a harci morálra gyakorolt negatív hatását. A harcoló feleket összehasonlító elemzők azonban még így is azt látják, hogy az orosz hadseregben drámaian rosszabb a helyzet, ami a háború végkimenetelére elkerülhetetlenül kihat.

A brit katonai hírszerzés friss helyzetjelentései szerint az orosz hadsereg hivatásos tiszti állománya súlyos veszteségeket szenvedett (erről korábban ebben a cikkünkben írtunk), mivel folyamatosan a veszélyes hadműveletek első vonalában kénytelenek harcolni. Ennek oka, hogy az orosz katonai vezetés ezeken a fiatal tiszteken kéri számon a megszálló alakulatok teljesítményét, ráadásul az orosz tiszti struktúrában kevés a jól képzett tiszthelyettes, akik a frontvonalban irányítanák a katonákat, így nekik kell ott helytállni. Egyre több jelentés érkezik az orosz katonák körében kitört lázadásokról is, ami a tapasztalt parancsnokok hiányának következménye lehet. (Volt, aki kézigránáttal fenyegette magas rangú felettesét.) 

A katonai morál és fegyelem romlása tovább növelheti az egyébként is súlyos orosz veszteségeket. Az orosz hadsereg alacsony moráljához magán a veszteségeken túl az is hozzájárul, hogy a jelek szerint nem is igazán az oroszokat küldték az ukránok ellen harcba: az elesett orosz katonák között aránytalanul nagy számban a különböző oroszországi kisebbségek tagjai, elsősorban kalmükföldi, dagesztáni és burjátföldi fiatalok. Az orosz hadsereg vezetése jellemzően inkább a kisebbségek tagjait veti be a veszélyesebb harcokban, ők pedig joggal érezhetik, hogy csupán ágyútölteléknek használják őket egy olyan háborúban, amihez nekik nem sok közük van.


Az orosz hadműveleteket elemző Institute for the Study of War (ISW) friss jelentései szerint az orosz katonai vezetésnek folyamatos nehézségei vannak a mozgósított állomány moráljának fenntartásával. A harctéri emberveszteséget kényszersorozással igyekeznek pótolni a megszállt területekről, de ezeknek az alakulatoknak már nem jut rendes ellátmány, élelem és gyógyszer. Az ukrán hírszerzés által lehallgatott telefonbeszélgetések szerint az így mozgósított egységekben tömeges részegség és általános rendbontás tapasztalható. 

Közben az Ukrajnából kivont katonák csaknem fele megtagadja, vagy azt tervezi, hogy megtagadja a szolgálatot, hogy ne vigyék vissza az ukránok ellen harcolni. (A parancsot megtagadó orosz katonákról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.) A BBC tudósítása szerint sokan jogi segítséget kérnek abból a célból, hogy elkerülhessék az ismételt bevetést. Erre egyébként meg is van a jogi alapjuk, mivel Oroszország továbbra sem áll deklarált háborúban Ukrajnával, így a különleges katonai műveletben való részvételt megtagadókat csupán leszereléssel tudja büntetni a hadsereg, hadbírósággal nem fenyegetheti őket.

Nyitókép: ukrán katona lőgyakorlaton, 2022. május 30-án – Fotó: Serhii Hudak / Ukrinform / Future Publishing via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#hadsereg#morál#harci szellem#ma

Címlapról ajánljuk