Külföld

34 év pszichiátriai kezelés után szabadon élheti életét Reagan elnök megszállott merénylője

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 2. 20:19

A Jodie Foster színésznőbe szerelmes John Hinckley már nem jelent többé veszélyt a társadalomra. 2016-ban helyezték feltételesen szabadlábra, de most a megmaradt korlátozásoktól is megszabadult.

Több mint 30 év pszichiátriai kezelés után júniusban feltétel nélkül, szabadon élhet tovább az a férfi, aki 1981-ben merényletet kísérelt meg Ronald Reagan amerikai elnök ellen. A bírósági döntést már szeptemberben meghozták. A határozat szerint a 67 éves John Hinckley Jr. nem jelent többé veszélyt a társadalomra, ezért június 15-én minden ellene hozott korlátozó intézkedést megszüntetnek.

Hinckley 1981-ben kísérelt meg merényletet Ronald Reagan akkori amerikai elnök ellen, tettével Jodie Foster színésznő figyelmét akarta felhívni magára, akit a Taxisofőr című filmben látott, és akinek megszállottjává vált.

A támadás során nemcsak Reagan sebesült meg, hanem három másik ember is, köztük James Brady elnöki szóvivő, aki maradandó sérülést szenvedett, tolószékbe kényszerült, és 33 évvel később bele is halt sérülésébe.

A merényletkísérlet utáni zűrzavaros pillanat, a földön Reagan elnök titkára, James Brady – Fotó: Dirck Halstead/Getty Images

Hinckley-t 1982-ben a bíróság beszámíthatatlannak nyilvánította, és elmegyógyintézetbe utalta, ahonnan először 2016-ban helyezték feltételesen, felügyelet mellett szabadlábra, írja az MTI. Az ekkor született határozat értelmében a hatóságok korlátozták a Virginia államban letelepedett férfi helyváltoztatási szabadságát, valamint nyomon követték internetes tevékenységét is. Ezen korlátozó intézkedések alól mentesül két hét múlva az egykori merénylő.

A férfi köszönetét fejezte ki a döntésért a bíróságnak, valamint azoknak, akik támogatták. John Hinckley Jr. művészi karrierbe szeretne kezdeni, alkot, ír, zenét szerez, YouTube-on van is saját csatornája, ahol saját szerzeményeit adja elő.

Nyitókép: John Hinckley / YouTube

 

#Külföld#ronald reagan#merénylet#merénylő#john hinckley#jodie foster#beszámíthatatlan

Címlapról ajánljuk