Külföld

Majomhimlő: az EU közösen vásárol oltóanyagot és gyógyszereket

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 27. 14:02

Az Európai Unió a dán Imvanex vakcinából, illetve az amerikai Tecovirimat nevű vírusellenes gyógyszerből vásárol.

Az Európai Unió úgy döntött, hogy a majomhimlő ellen a tagállamok közösen vásárolnak oltóanyagot és antivirális szereket, írja az MTI a Reuters jelentésére hivatkozva.

Az EU a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat által gyártott Imvanex vakcinából, illetve az amerikai Siga Technologies vállalat Tecovirimat nevű vírusellenes gyógyszeréből vásárol.

Richard Bergstrom, Svédország oltási programjainak irányítója a Dagens Nyheter svéd napilapnak csütörtökön elmondta, még egyik céggel sem kötöttek szerződést, de úgy véli, a folyamat gyorsan fog menni. Várhatóan egy hét múlva meglesznek a szerződések, és az első szállítások akár már júniusban megkezdődhetnek.

Világszerte eddig mintegy 250 majomhimlős esetet regisztráltak május eleje óta 19 országban, ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetése úgy véli: a betegség széles körű terjedésének kockázata továbbra is alacsony. A most megjelent vírusvariánsnak az eddigi tapasztalatok szerint egy százalék körüli a halálozási rátája. Halálesetet a betegség legújabb felbukkanása óta azonban nem jegyeztek fel sehol.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartozik. Az emberről emberre nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal magas fokú védelmet nyújtanak ellene.

Nyitókép: Aditya Irawan/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#majomhimlő#európai unió#vakcina

Címlapról ajánljuk