Külföld

Új ukrán csodafegyver: elektromos kerékpárra szerelt tankelhárító rakéta

rtl.hurtl.hu

2022. május 26. 18:12

Gyors, csendes és meglepően hatékony. Így ezekkel a járművekkel a katonák szinte észrevétlen őrjáratokat hajthatnak végre, illetve gyorsan tudnak pozíciót váltani, ha támadni vagy éppen menekülni kell. 

Az ukrán hadsereg elektromos kerékpárokat használ az oroszok ellen, amelyeket úgy alakítottak át, hogy új generációs, könnyű páncéltörő fegyvereket (NLAWS) hordozhassanak – írta a Vice.

Elektromos kerékpárokkal közlekedő ukrán katonákat már a háború kezdete óta látnak Ukrajna-szerte, amelyek egyrészt gyorsak és (ami még fontosabb egy háborúban) sokkal csendesebbek, mint például a motorkerékpárok.

Továbbá az e-bike hőképe is sokkal kisebb például a motorokénál vagy más gépjárművekénél, így könnyebben elrejtőzhetnek az ellenség infravörös szenzorai (hőkamerái) elől. Vagyis ezekkel a járművekkel a katonák gyors, szinte észrevétlen őrjáratokat hajthatnak végre, illetve gyorsan tudnak pozíciót váltani, ha támadni vagy éppen menekülni kell. 

Egy ilyen eszköz ideális arra, hogy kisebb rajtaütéseket hajtsanak végre az orosz katonák ellen, akár a megszállt területeken, akár az utánpótlási vonalaikon. Vagyis alkalmas például felderítők és mesterlövészek, de akár orvosi felszerelések szállítására is.


A Twitteren is terjedő fotók szerint időközben az ukránok rájöttek, hogy az elektromos kerékpárok akár masszívabb páncéltörő rakétákat is szállíthatnak. Az e-bike csak a rakétavetők és az azt kezelők szállítására szolgál, a páncéltörő fegyvereket nem a kerékpárok hátuljáról lövik ki, arra ugyanis alkalmatlanok lennének a könnyű szerkezetek.

 


Bármilyen páncéltörő fegyver azonban nem alkalmazható a kerékpárokon. Az ukránok kizárólag a svéd Saab hadiipari cég által gyártott, többek között Nagy-Britanniában, Svédországban és Finnországban is használt NLAW-típusú (Next Generation Light Anti-tank Weapon, azaz magyarul következő generációs, könnyű tankelhárító fegyver) páncéltörő rakétakilövőt használják. Ez egy viszonylag könnyű és az amerikai Javelin tankelhárító rakétákhoz képest jóval olcsóbb, egyszer használatos fegyver. Ezeket elsősorban a brit hadseregtől kapták az ukránok.

Az ukrán Oleg egy britektől kapott NLAW-rakétavetővel pózol Kijev környékén 2022. április 12-én. / Getty Images

Az ukrán hadsereg két ukrán cég, az ELEEK és a Delfast által gyártott e-bicikliket használja. A Delfasté például akár 80 kilométer/órás sebességgel is száguldhat, így az orosz tankokra vadászó katonák ilyen gyorsan suhanhatnak a tankok közelébe, majd lövés után ugyanilyen gyorsan elmenekülhetnek a helyszínről.

A Delfast az Egyesült Államokban is gyárt e-kerékpárokat, de ottani képviselőik hivatalosan azt állítják, hogy katonai célokra nem adtak el ilyen járműveket az ukrán hadseregnek, és nem is végeztek például rakétahordozáshoz szükséges módosításokat az általuk gyártott bicikliken.

Csakhogy a Delfast ukrán vezérigazgatója, Daniel Tonkopi a Facebookon azt állította, hogy a Delfast a háború első napja óta szállít adományként elektromos kerékpárokat az ukrán hadseregnek, csak nem beszélnek róla. A cég továbbá minden bevételének 5 százalékát Ukrajna megsegítésére adományozza. Tonkopi azt írta, az ukrán katonák visszajelzései szerint a Delfast kerékpárjai remekül használhatók.

A Vice szerint a világ hadseregei is meglátták a potenciált az elektromos kerékpárokban, ezért úgynevezett „lopakodó kerékpárokat” fejlesztenek felderítő feladatokra.

Az amerikai hadsereg például 2014-ben kezdett nagy összegeket fordítani ilyen fejlesztésekre. Ennek eredménye két prototípus lett: a Silenthawk (azaz Csendes sólyom) és a Nightmare (Rémálom). A SilentHawk egy hibrid modell, amely körülbelül olyan hangos, mint egy porszívó, és akár 80 mérföld/órás sebességre is képes. A Nightmare-ről azonban még ennél is kevesebbet lehet tudni.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#elektromos bicikli#tank#rakéta

Címlapról ajánljuk