Külföld

Újra megnyitott az amerikai nagykövetség Kijevben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 18. 21:40

A nagykövetség fölé szerdán kitűzték az amerikai zászlót, de egyelőre csak néhány diplomata kezdi meg a munkát.

Ismét megkezdte munkáját az Egyesült Államok nagykövetsége szerdán Kijevben, ahonnan az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított teljes körű háború miatt evakuálni kellett az amerikai diplomatákat, írja az MTI. Antony Blinken külügyminiszter szerdán nyilatkozatot adott ki, amiben azt közölte, hogy

Az ukrán nép a mi biztonsági támogatásunkkal megvédi hazáját Oroszország lelkiismeretlen inváziójával szemben, és ennek eredményeként a Csillagok és Sávok ismét a nagykövetség felett lobognak. Büszkén kiállunk Ukrajna kormánya és népe mellett, és továbbra is támogatjuk őket abban, hogy megvédjék hazájukat a Kreml brutális  háborús agressziójától.

A nagykövetség fölé szerdán kitűzték az amerikai zászlót. „Hivatalosan is újraindítjuk a munkát” – mondta Daniel Langenkamp, a diplomáciai képviselet szóvivője a Reuters hírügynökségnek. Első körben csupán néhány diplomata kezdi meg a tevékenységét Kijevben a külképviselet személyzetéből. A rendes konzuli szolgálat egyelőre még nem indul be, mivel Ukrajnába továbbra sem ajánlatos amerikai állampolgároknak beutazni.


Christina Queen ideiglenes ügyvivő nagykövet és néhány amerikai diplomata már május 8-án megérkezett az ukrán fővárosba. A külképviselet akkori sajtóközleményében kiemelték, hogy a nagykövetség visszatérését a nácizmus felett aratott győzelem napjára időzítették.

A Jevropejszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az amerikai diplomaták április 26-án tértek vissza Ukrajnába, de akkor még a harcoktól megkímélt, biztonságosabb nyugati országrészben lévő Lvivbe. Korábban jelezték, hogy május végéig készülnek visszatérni a fővárosba, de még ezt is attól tették függővé, miként alakul a biztonsági helyzet Kijevben.

Áprilisban Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság is újranyitották követségeiket az ukrán fővárosban.    

Nyitókép: John Moore/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#egyesült államok#ukrajna#kijev#nagykövetség

Címlapról ajánljuk